Един от двата монетни двора на САЩ - този във Вашингтон, окръг Колумбия, е отпечатал 30 млрд. 100-доларови банкноти, които сега ще трябва да бъдат бракувани, разкрива The New Yorker.

От 2011 г. Федералният резерв на Щатите работи по нов дизайн на тази купюра, която да бъде по-защитена срещу фалшификации, припомня БГНЕС.

Поради което новият й дизайн включва: изображение на Камбаната на свободата, която сменя цветя си, в зависимост от ъгъла, под който се гледа банкнотата; ново скрито послание, изписано на яката на ризата на Бенджамин Франклин; малко триизмерно изображение, което се появява при различен поглед към "гущера".

Но според документ на Бюрото за гравиране и печат се появил проблем. При отпечатването на около 30 млрд. от новите "сигурни" 100-доларови банкноти било използвано повече мастило, което на практика прави деликатната микроскопична мрежа на някои от защитите неработеща, казва Дарлин Андерсън, говорител на бюрото.

8 странни банкноти

Така че през юли от там направо бракували 30 милиарда долара като "неприемливи за влизане в обръщение". Други 30 млрд. сто доларови банкноти са под усилена охрана и очакват оценката на експертите.

А от Федералния резерв направо отправили ултиматум към Бюрото за гравиране и печат, че няма да приемат повече нито една банкнота от 100 долара, печатана в монетния двор във Вашингтон, без допълнителна експертиза.

Доколкото бюрото трябва да изпълни крайния срок – 8 октомври, за доставката на необходимите за годишния оборот нови пари в брой, от там натиснали вторият монетен двор – този във Форт Уърт, щата Тексас, да увеличи оборота на машините.

От The New Yorker задават въпроса кой ще плаща разходите по отпечатването на негодните банкноти и съхраняването им на склад до тяхното унищожаване.