Световните продажби на смартфони през второто тримесечие за първи път надвишават продажбата на обикновени мобилни телефони. Това показват данните на консултантската компания Gartner, специализирана в пазара на информационните технологии.

По данни на компанията популярността на смартфоните е позволила продажбите им да нараснат с 46.5% на годишна база, съобщава ИТАР-ТАСС.

В същото време смартфоните са активизирали целия световен пазар на мобилни устройства, който е увеличил обема си с 3.6%, достигайки 435 милиона единици за посочения период.

Мобилните устройства, предоставящи интернет връзка, през второти тримесечие са съставлявали 51.8% от продажбите.

В същото време продажбите на класическите мобилни телефони на пазара са намалели драстично - с 21 процента на годишна на година

Шампион в продажбите на смартфони е Азиатско-тихоокеанския регион / 74.1% ръст /, следван от Латинска Америка / 55.7% / и Източна Европа / увеличение от 31.6% /.

Лидер по продажби е южнокорфейската компания Samsung Electronics, чиито продажби са достигбнали 107 милиона единици, което се равнява на 24.7% от световния пазар.

От тях 71 милиона са смартфони, което прави пазарен дял от 31.7%.

На второ място - американска корпорация Apple с 14.2 на пазара,понижение в сравнение с нивото от 18.8% през предходното тримесеичие.

Финландската Nokia, която значително закъсня с влизането на пазара на умни мобилни телефони, притежава 14% дял от световния пазар.