Испанката милиардерка Росалия Мера, която е съосновател на модната марка Zara и помага за превръщането на холдингa Inditex в една от най-големите компании за продажба на облекло в света, е починала на 69-годишна възраст.

Кончината на Мера бе обявена днес на уебсайта на Inditex SA. Тя е получила мозъчен кръвоизлив на 14 август, докато е била на почивка с дъщеря си Сандра на остров Менорка, информира El Pais.

Мера основава Inditex заедно с тогавашния й съпруг Амансио Ортега, който започва кариерата си в текстилната индустрия през 1963 г., преди двойката да отвори първия си магазин Zara през 70-те години на миналия век.

Компанията, която първоначално е продавала женски хавлии, впоследствие разширява дейността си и в момента продава осем различни марки, между които Massimo Dutti и Bershka, и разполага с над 6 000 магазина в 86 страни. Продажбите през 2012 г. достигат 15.9 млрд. евро.

Състоянието на Мера, което се оценява на 5.5 млрд. долара, я правеше най-богатата жена в Испания, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Седемдесет и седем годишният Ортега притежава 59.3-процентен дял в Inditex и е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 56.9 млрд. долара.

Вижте още: Как живее най-богатият европеец?

След пъричното публично предлагане на акции на Inditex през 2001 г. Мера и нейната дъщеря Сандра стават вторите най-големи акционери чрез инвестиционната компания Rosp Corunna. Тя притежава почти 7% от Inditex.

Други нейни инвестиции включват 5-процентен дял в испанската биотехнологична компания Zeltia SA, както и дялове в продуцентска компания и инвестиции в недвижими имоти.

Росалия Мера е родена на 28 януари 1944 г. в работнически район на Ла Коруня. Тя напуска училище на 11-годишна възраст, за да започне работа като продавачка в магазин за дрехи. Мера се жени за Ортега през 1966 г.

През 1975 г. тя и съпругът й отварят първия магазин Zara в Ла Коруня, а Inditex е създадена като холдингова компания 10 години по-късно. Zara разширява дейността си в чужбина през 1988 г., отваряйки магазин в Португалия. След това следват магазини в Ню Йорк и Париж.

Мера и Ортега се разделят през 1986 г. и тя се концентрира върху семейния живот и благотворителната си дейност. Двойката се развежда през 1997 г. Ортега остава мажоритарен акционер в Inditex и е член на борда на директорите.

Мера има две деца - Сандра и Маркос, от брака й с Ортега.