Посетете и нашата Фейсбук страница

От Business Review Europe са изготвили класация на петимата най-богати хора в Европа и кои компании стоят за тяхното състояние. Ето и кои са те:

1. Бернар Арно (LVMH) Франция, състояние 41 млрд. долара

Арно е председател и главен изпълнителен директор на френския конгломерат Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), който е най-голямата компания за луксозни стоки в света. Арно е най-богатият човек в Европа и четвъртият най-богат в света, с огромното състояние от 41 млрд. долара през 2011 г.

Наричан ‘Кралят на лукса' от списание сп. Forbes, Арно с лекота запазва титлата си на най-богатия европеец. Неговото състояние скача с 13.5 млрд. долара, след като акциите на LVMH поскъпнаха с над 50% през последната година, благодарение на голямото търсене на луксозни марки като шампанско Dom Perignon, коняк Hennessy, часовници Tag Heuer и различни аксесоари Louis Vuitton.

Групата придоби 20% от Hermes през миналата година, а през март 2011 г. сем. Булгари прехвърли мажоритарен дял в едноименната марка Bulgari на LVMH срещу акции на LVMH и места в борда на директорите. Групата LVMH имаше и проблеми напоследък, след като главният дизайнер на Christian Dior Джон Галиано беше заснет как отправя анти-семитски обиди към посетители на кафене, за да бъде запазен имиджа на световната марка групата реши да уволни Галиано.

Арно също така притежава компанията за производство на яхти Royal Van Lent, хотел; дялове в Carrefour и френския тур оператор Go Voyages.

2. Амансио Ортега (Zara) Испания, състояние 31 млрд. долара

През януари 2011 г. Амансио Ортега напусна поста председател на модния концерн Inditex. Публичната компания обаче все още е източник на 87% от богатството му. Компанията, която има няколко марки, между които Zara, Massimo Dutti и Stradivarius, разполага с 5 000 магазина в 77 страни в цял свят. Ортега също така притежава имоти във Флорида, Мадрид, Лондон и Лисабон, писта за конни спортове, футболен отбор и има интереси в газовия сектор, туризма и банките. Началото на Inditex е дадено в неговия хол когато той и съпругата му по това време Розалия Мера, която също е милиардер, започват да правя рокли и бельо. Дъщеря му Март все още работи за Inditex.

3. Карл Албрехт (Aldi) Германия, състояние 25.5 млрд. долара

Карл Албрехт е най-богатият германец и на 91-годишна възраст притежава огромната верига супермаркети Aldi Sud. По-младият му брат Тео Албрехт, който също беше милиардер, умира през юли 2010 г. След края на Втората световна война двамата братя превръщат кварталната бакалия на майка си в Aldi. Те си поделят собствеността през 1961 г., а Карл поема по-печелившите магазини в южна Германия, плюс правата над марката за Великобритания, Австрия и САЩ. Тео пък взема северна Германия и останалата част от Европа. Aldi разполага с над 1 100 магазина в 31 щата в САЩ и планира да отвори първия си магазин в Ню Йорк през 2011 г.

Карл Албрехт вече се е оттеглил от прякото управление на компанията и пази ревностно личния си живот. За неговия живот не се почти нищо, освен че отглежда орхидеи и играе голф.

4. Стефан Персон (H&M) Швеция, състояние 24.5 млрд. долара

Стефан Персон е председател на Hennes & Mauritz (H&M). Веригата за облекла е известна с това, че привлича имена като Карл Лагерфелд, Стел Макартни и Мадона като дизайнери на достъпни колекции дрехи за 2 200-те магазина на компанията. H&M също така е работила с дизайнерите Джими Чу и Соня Рикиел.

H&M продължава да се разраства в международен план и през 2010 г. отвори първите си магазини в Турция и Израел. Очаква се марката да стъпи и на пазарите в Хърватия и Румъния през 2011 г. Бащата на Персон, Ерлинг основава H&M през 1947 г., а Стефан поема управлението през 1982 г. През 1998 г. той се отказва от поста си на главен изпълнителен директор. Неговият син Карл-Йохан заема поста от юли 2009 г.

Днес Персон използва свободното си време, за да кара ски, да играе тенис и голф.

5. Лилиан Бетанкур (L'Oreal) Франция, 23.5 млрд. долара

Лилиан Бетанкур е най-богатата жена във Франция, а парите идват от това, че наследява френския козметичен гигант L'Oreal, който е основан от покойния й баща. Лилиан Бетанкур се оказва в центъра на семеен скандал през декември 2010 г. Тя и единствената й дъщеря в крайна сметка се помиряват и се отказват от всички съдебни дела. Преди това дъщерята твърди, че Лилиан Бетанкур е дала 1 млрд. долара в брой и под формата на подаръци на известния фотограф, писател и художник Франсоа-Мари Бание. Дъщерята твърди, а майката отрича, че Бание се е възползвал от Лилиан, която остава вдовица през 2007 г. Това не е първият сблъсък със закона на сем. Бетанкур. Бащата на Лилиан и основател на L'Oreal Южен Шулер се твърди, че е имал връзки с нацисткия режим по време на войната.

Посетете и нашата Фейсбук страница