Не очаквам друга актуализация на Бюджет 2013. Няма да се наложи и поемам твърд ангажимент за това, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, след като Народното събрание преодоля ветото на президента, предаде БГНЕС.

Според премиера Орешарски има опасност от рецесия, но той се надява данните за третото тримесечие да бъдат по-добри за разлика от второто за изпълнението на бюджета. Правим усилия да подобрим бизнес климата, за да се отлепим от дъното, посочи премиерът. А на въпрос как ще действа през есента, ако от ГЕРБ и протестиращите му поискат оставката отново, той каза, че би се радвал на подкрепа и от ГЕРБ за в бъдеще.

Удовлетворени сме от финалния резултат при гласуването в НС за ветото на президента, което бе отхвърлено, подчерта премиерът. Ще продължим с тези корекции във фискалната политика, които последните седмици бяха многократно дискутирани, посочи той.

Пламен Орешарски обясни още веднъж, че нетният размер на дълга на страната не се изменя, което означава, че в края на годината той няма да се увеличи спрямо предварителните планове в края на миналата година. Реалистично е тегленият заем да е и по-малко от 1 млрд. лв., зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, отбеляза Орешарски.

Фискално разхлабване няма накъде повече да има - 2% е максимално възможният дефицит по местните критерии в Закона за публичните финанси, добави той. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция през следващата година, макар и символична. На въпрос за протестите той отговори: от началото на кабинета работим приблизително в тези условия. Дали се справяме добре или не оценката е на избирателите, в крайна сметка, каза министър-председателят.