България има свой принос в решаването на финансовите кризи още от Средновековието. Тогава нашите предци също са изживели период, в който инфлацията е надхвърлила 1 200 процента.

Как са се справили тогава разкри последното откритие на Перперикон, където археолозите намериха монетно съкровище от този период.

Съкровището от 28 монети е намерено не в скалния град, а при прокарването на алея за туристите. Те са от средата на 13-ти век и само едно от монетите е цяла. Останалите са нарязани на две, три и повече парчета.

"Монетите се режат и намаляват своя обем. Това е всъщност инфлацията през Средновековието само в Българското царство. Във Византия това нещо го няма", коментира проф. Николай Овчаров за БНТ.

В този период регентката Ира Комнина отстъпва на Византия всички завоевания на Калоян и Иван Асен Втори и българската армия се изтегля без бой почти до Стара планина. Финансовата криза продължава повече от 30 години, докато на българския престол се възкачва цар Константин Асен, който стабилизира държавата и българската икономика.

Освен средновековното съкровище, археолозите откриха и най-ранният олтар на Перперикон. Намерената край него богата керамика и брадва от яспис го датира към 15-ти век преди Новата ера.

В хода на разкопките са открити и над 10 големи обществени сгради. Никой не е предполагал, че на планинския връх може да има толкова добре устроен град, твърдят археолозите.