Докато търговците се опитват да ви убедят в ползата от електронните цигари като лесен и безвреден заместите тел на цигарите, дебатите в научните среди далеч не за завършили.

Проучване, в рамките на което бяха изпитани десетки видове еднократни и презареждащи се електронни цигари , показа, че този продукт не е безвреден и може да съдържа потенциално карциногенни вещества.

Томас Лорансо, главен редактор на месечното списание на Френския институт за потреблението, обясни, че няма причина електронните цигари да бъдат забранявани, но те се нуждаят от по-добър контрол, съобщава АФП.

Институтът е установил, че невинаги етикетите на електронните цигари съдържат пълната информация за съдържанието на продукта. При изследването, проведено по нова методика, се е установило, че парата на електронната цигара съдържа „значително количество канцерогенни молекули“, които по досегашните методи не са били засечени. „Така в 3 от 10 случая, продуктите с или без никотин съдържат формалдехид, сравним с количествата в традиционните цигари“.

Съдържанието на токсина акролеин пък дори е надвишило това в конвенционалните цигари при някои марки.

Потенциално канцерогенният ацетилдехид също присъства, но в по-малки количества отколкото в цигарите.

Открити са и следи от метали като никел и хром, които също могат да причинят рак.

Никотиновата доза също невинаги е отбелязана коректно на етикета и по-често е по-малка от посочената. Често производителите също така забравяли да посочат, че продуктът съдържа пропилен гликол, който също се смята за потенциално опасен.