Заради икономическата криза, свитото потребление и нестабилната обстановка,"Икеа" няма да отваря нов магазин в България в близко време. Това потвърди Тео Муратидис, управител на столичния магазин на шведската компания.

Миналата година гръцката компания "Фурлис", която държи франчайзинговите права на марката за България, беше пред приключване на сделката за покупката на имот за изграждане на втория обект във Варна. Сделката все още не е финализирана и няма яснота дали това ще се случи, стана ясно още от обясненията на Муратидис, предаде Mediapool.

"Близо 1.6 милиона посетители са минали през столичния магазин на "Икеа" през 2012 г., като очакванията ни са тази година техния брой да се увеличи до 1.8 млн. души", каза Муратидис.

Управителят на столичния магазин "Икеа" обаче отчете увеличаване на интереса на българите към домашното обзавеждане. По груба оценка пазарът на мебели годишно възлиза на около 350 млн. евро в България, като оборотът на "Икеа" е бил около 30 млн. евро през миналата година, каза Муратидис.

Той очаква през тази година магазинът в София да увеличи продажбите си с 15% спрямо предходната.

"Пазарът на домашно обзавеждане в България като цяло е стабилен", коментира Муратидис. Той отбеляза, че има силни и слаби месеци в зависимост от сезона.