Бразилецът Айке Батиста в момента се бори за милиардерския си начин на живот. Ако тази битка бъде оприличена на боксов мач, то Батиста в момента е притиснат до въжетата и поема поредната серия от удари от противника си или по-точно казано от противниците си, пише Forbes.

В днешно време Батиста е принуден да поема удари от всички – акционери, инвеститори, парламент и т.н.

Вчера бразилското издание Veja обяви, че BTG Pactual, управлявана от 329-ия най-богат човек в света, според Forbes, Андре Естевеш, води преговори за отказ от инвестиционна сделка заедно с компанията на Батиста - EBX Group.

EBX е холдинговата компания на Батиста, в която влизат около шест различни фирми - от петролната OGX Petroleo до миннодобивната MMX, около която в момента се навъртат множество лешояди.

През март BTG Pactual подписа сделка с EBX. Ролята на BTG беше като финансов консултант и евентуално да осигури дългосрочно финансиране.

BTG е една от най-успешните инвестиционни банки в Бразилия, така че връзката с EBX беше добре дошла за Батиста. Когато сделката бе подписана, той бе толкова въодушевен, че заяви: “Това партньорство преди всичко е за успеха на Бразилия.”

Тази фраза обаче трябва да бъде премахната от неговия речник, защото всеки път, когато я споменава или пък тя се появява в прессъобщения от неговия екип, нещата се объркват ужасно. Най-известният случай беше, когато OGX намери петрол в открито море, за който Батиста заяви, че е огромно количество. Впоследствие се оказа, че то е много по-малко, а петролното поле в момента се закрива.

Според Veja в отношенията между BTG и EBX е имало проблеми от самото начало. С излизането на BTG Pactual от това партньорство, ако се стигне дотам, EBX ще изгуби важна подкрепа.

Компаниите на Батиста губят стойност, а акционерите губят доверие в него като бизнесмен. Ако BTG Pactual наистина прекрати отношенията си с EBX, вероятно в бразилската преса ще се появяват слухове за това, че Батиста разпродава на пожар компаниите си.