Сървърът, на който са се съхранявали данните на сайта Wikileaks с политически откровения, бе продаден на онлайн търг на eBay за 33 000 долара, съобщава Ройтерс.

Хардуерът, с който са разполагали разобличителите, е принадлежал на шведския хостинг провайдер Банхоф. Шефът на компанията Джон Карлунг отбеляза, че макар съхраняваната на сървъра Dell PowerEdge R410 информация да е била унищожена, той продължава да има голяма символична стойност.

Не стана известно кой е новият собственик на уникалното електронно устройство. Знае се само, че най-високата цена за него е платил купувача извън Швеция.

Сървърът е в пълна техническа изправност и може да се използва отново за работа, посочва БГНЕС.

Според бившите собственици, документите, съхранявани на сървъра, косвено са довели до разкриването на информатора на Wikileaks Брадли Манинг. Той бе арестуван през май 2010 г. в Ирак, където служеше.

Манинг призна, че е предал на Wikileaks видеозаписи на въздушни удари, които са довели до убийството на цивилни граждани, стотици хиляди съобщения за инциденти на военните фронтове в Афганистан и Ирак, досиета на затворници в Гуантанамо и около 250 хиляди дипломатически грами на Държавния департамент на САЩ.

Американски военен съд осъди Манинг на 35 години затвор.

Сайтът Wikileaks, основан от Джулиан Асанж, е създаден през 2007 г.