В петък, точно в полунощ, в Асеновград стартира първото издание на ултрамаратон Персенк Ултра. Дължината на трасето бе 120 километра, а маратонците имаха лимит от 30 часа, за да го преминат.

В рамките на тези 120 километра, участниците трябваше да преодолеят изкачвания от общо 5000 метра.

124 души стартираха в петък, въпреки дъжда, който се бе изсипал над Асеновград.

За трудността на трасето говори факта, че от 124 души успешно успяха да завършат само 32-ма. Още 5 души са завършили малко извън контролното време от 30 часа.

Първи на финала пристигна румънецът Даниел Стреоску. Той завърши за 16 часа и 12 минути, с цели 2 часа преднина пред втория финиширал – Жикица Ивановски (18 часа и 3 мин.). На трето място се нареди Василис Периклеус с 18 часа и 55 мин.

Състезанието финишираха 5 жени. На първо място при дамите и 5-та в генералното класиране завърши българката Мария Николова. Тя се справи с трудното трасе за 21 часа. Само преди две седмици Мария завърши ултрамаратон Ултра Трейл дьо Монблан с дължина 168 километра и изкачвания от общо 10 000 метра.

Малко преди полунощ състезателите са усмихнати и готови за старт

Трасето на състезанието минава през Асенова крепост, местността Бяла черква, с. Орехово, х. Персенк и по стария римски път под в. Персенк - през Чудните мостове, х. Кабата и отново се връща в Орехово, Бяла черква, с. Добралък и Асеновград. По него има 10 подкрепителни пункта с напитки и лека храна. На 26-ти и 71-ви километър има cut-off time. Това означава, че ако не са пристигнали там в рамките на определен лимит от време, състезателите нямат право да продължат.

В събота през деня се проведе и полумаратон (20,5 км), спечелен от шампиона на България по ориентиране Кирил Николов-Дизела при мъжете и Жанета Митрева от Стара Загора при жените. Оказа се обаче, че граждани масово са късали и премахвали маркировката по трасето, което причини голямо объркване за състезателите. Организаторите припомнят, че маркировката се събира от тях след състезанието и няма заплаха от замърсяване.

„Персенк ултра“ се организира от сдружение „Български ултрамаратони“ с подкрепата на община Асеновград и спонсори.

Догодина Асеновград очаква още по-голям брой участници.

Не е необходимо да сте професионален състезател, за да си поставите това предизвикателство. В ултрамаратона може да се запише всеки, който е навършил 18 години, физически е здрав и желае да тества границите на своите възможности.

Дъждът не успя да развали настроението на бегачите