Както много често се случва при техническия анализ, „точната“ новина достига до пазарните участници в „точния“ момент, за да подкрепи общата графична картина, коментира за Profit.bg Павел Николов, ръководител отдел Международни пазари в Еврофинанс.

Така неделната новина за оттеглянето на Лари Самърс от надпреварата за поста председател на Федералния резерв на САЩ се оказа достатъчна да изстреля еврото над 1.3325 щатски долара – ниво, в което единната валута се блъскаше като в стена през последните няколко търговски сесии.

Нека да припомним, че Самърс беше възприеман от пазарните участници като привърженик на „малко по-бързото“ изтегляне на паричните стимули от икономиката, в сравнение с другия фаворит за поста – Джанет Йелън.

И така, еврото успя да пробие съпротивата около 1.3325 щатски долара, с което, по мое мнение, сложи край на корекцията, започнала от 1.3452 и достигнала 1.3105 (50%-ното Фибоначи на възходящото движение от 1.2755 до 1.3452).

В краткосрочен план очаквам еврото да направи опит за пробив на върха от месец август – 1.3452, след което да атакува нивата над 1.3600.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.