Ако безпрецедентната програма за количествено улесняване на Федералния резерв на САЩ сложи началото на валутна война, еврото може да осигури следващото бойно поле, пише CNBC.

Европейската централна банка е на път да изстреля следващия залп в опит да свали стойността на еврото, казва Йенс Нордвиг, анализатор в Nomura.

През 2010 г. министърът на финансите на Бразилия Гуидо Мантега популяризира фразата "валутни войни", след като развитите държави, като САЩ, и еврозоната приложиха поредица от мерки за стимулиране на износа си, като обезценяваха валутите си, което оскъпи валутите на развиващите се пазари.

Индонезийската рупия например се търгуваше на ниво от 12 000 спрямо долара, преди Федералният резерв да обяви първия етап на количественото улесняване през декември 2008 г. След това рупията започна да поскъпва и стигна до около 8 500 рупии за долар в средата на 2011 г., но оттогава поевтиня до 11 500, след като се появиха индикации, че Фед може скоро да ограничи стимулите за икономиката.

Въпреки високата безработица и слабия икономически растеж в еврозоната, еврото поскъпна до около средното си ниво в исторически план, спирайки растежа на икономиката на региона, казва Нордвиг.

"ЕЦБ не е най-агресивната централна банка в света по-отношение на облекчаване на монетарната политика," казва той, отбелязвайки, че банката всъщност повиши основната си лихва на два пъти през 2011 г. "Хората се опасяват, че ще го направи отново, въпреки че фундаменталните икономически показатели не оправдават подобен ход“, смята Нордвиг.

"ЕЦБ ще трябва да промени начина, по който определя еврото," казва той, отбелязвайки, че Договорът от Маастрихт, който води до създаването на еврото, е насочен към германската икономика. "ЕЦБ е в процес на определянето на по-евтино евро, което ще е по-подходящо за целия регион."

Следващата година ЕЦБ вероятно ще бъде принудена да предприеме други стъпки и може да се наложи да понижи лихвата, смята Нордвиг.

Други също очакват ЕЦБ да действа относително скоро. От Barclays прогнозират, че ЕЦБ може да предложи друга "много дълга операция по рефинансиране," през четвъртото тримесечие, но според тях понижаване на лихвата е малко вероятно.

От Credit Agricole също очакват подобна операция, която отчасти да спре поскъпването на еврото, поне временно.

През декември 2011 г. ЕЦБ обяви 36-месечна дългосрочна програма за рефинансиране, докато през август 2012 г. обяви планове за изкупуване на европейски държавни облигации на вторичния пазар, за да намали лихвите по дълга на страните, които изпитват затруднения с пласирането на облигации.

Засега обаче еврото в известна степен се намира в задънена улица, докато пазарът следи за сигналите на Фед по отношение предстоящите ходове около паричната политика, казва Нордвиг. Той също така очаква статутът на еврото като резервна валута да го подкрепи, като е вероятно то да поскъпне до 1.37 долара за евро в краткосрочен план. В момента еврото се търгува на нива от около 1.35 долара за евро.

Притокът на пари към акциите на европейски компании, чиято стойност надхвърля 200 млрд. долара през тази година, също поддържа високото ниво на европейската валута, отбелязва Нордвиг.

Когато става въпрос за поскъпването на еврото, Нордвиг споделя, че не би му се противопоставял в момента, въпреки че според него посоката може да се промени, след като икономическите данни спрат да се подобряват. Притоците на средства към европейските акции също така са вследствие на очакванията, че финансовите резултати на компаниите ще са положителни, които могат да не се оправдаят, според Норвдиг.