Все повече българи избират да вложат парите си в спестовни сметки, за да избегнат данък лихва въпреки по-добрата доходност на срочните депозити. Това става ясно от проучване на финансовия портал "Моите пари", представено вчера, пише в днешния си борй в. Сега. 26% от анкетираните са заявили, че са открили спестовната си сметка през 2013 г., като са акцентирали, че причината е именно въвеждането на налога за срочните депозити.

Други 18% от потребителите са открили сметките си през 2012 г., но част от тях вероятно са го направили, когато вече се знаеше, че ще има данък лихва. "Може да се твърди, че част от миналогодишните открити депозити може би са също вследствие на данъка", обясни изпълнителният директор на "Моите пари" Деян Василев. В края на 2012 г. общо в спестовни сметки е имало 6.5 млрд. лева, а към шестмесечието на тази година - 8.8 млрд. лева.

Според експертите причината за преливането на средства от срочните депозити към спестовните сметки не е само налогът върху лихвите. От значение е и по-голямата гъвкавост, която предлагат спестовните сметки. На въпроса защо предпочитат спестовна сметка пред срочен депозит 60% от отговорите са, че чрез нея може да се тегли по всяко време. 1/4 от анкетираните пък изрично са посочили, че така спестяват данъка върху депозитите.

Според проучването потребителите предпочитат да получават лихвата по спестовната си сметка всеки месец, като мнозинството от участниците не поставят срок, за който я откриват. Най-често лихвата, която получават ползвателите на спестовни сметки, е между 3 и 4% годишно. Към края на юли лихвите по левовите депозити бяха средно 4.01%. Според експерта от "Моите пари" Иван Стойков през следващите няколко месеца лихвените нива по депозитите и по спестовните сметки ще продължат низходящия тренд и ще паднат леко.