Три европейски държави - Ирландия, Португалия и Гърция , са получили 90% от всички кредити, отпуснати от МВФ през фискалната 2013 година. Това става известно от доклад на МВФ, публикуван във вторник.

Ирландия заема челното място с 4 млрд. евро заеми, следвана от Португалия (3.6 млрд. евро) и Гърция (3.2 милиарда евро), според доклада на МВФ за годината, приключила в края на април. Помощта, предоставена на Кипър, не влиза в този доклад, защото бе одобрена през май.

Международният валутен фонд отпусна средства за спасяване, провеждано съвместно с Европейската комисия и Европейската централна банка в еврозоната, съобщи БГНЕС.

Общо Фондът е дал през 2013 г. 12 млрд. евро заеми с лихви, плюс почти един милиард евро в помощ на бедните страни.

МВФ, в който членуват 188 държави-членки, често е критикуван за прекомерно предоставяне на средства на европейски държави в рамките на институцията по отношение на правата на глас.

Опитът за реформа през 2010 г., за ребалансиране на институцията в полза на развиващите се страни, бе блокиран с правота на вето на САЩ.

В доклада се посочва също, че годишната заплата на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард е била коригирана заради инфлацията и в момента възлиза на 352 026 евро, съобщи АФП.

Междувременно Лагард призова Гърция да продължи реформите.