Преките инвестиции у нас от началото на годината до юли възлизат на 802.5 млн. евро, сочат предварителни данни на БНБ. Само година по-рано за същия период те са били 1.19 млрд. евро.

Според новия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов през тази година у нас се отчита сериозен ръст на инвестиционната активност. Агенцията е издала 13 инвестиционни сертификата, като планираните нови работни места са над 1000.

В момента се работи по 7 нови проекта, които са в напреднала фаза на реализация, съобщи и зам.-министърът на икономиката Красин Димитров. Най-големи инвестиции се очакват в химическата и преработващата индустрия - за 1.4 млрд. лева. Общо 20 чуждестранни компании се интересуват от инвестиции у нас, като четири от тях са от автомобилния бранш.

В списъка на големите инвеститори у нас, изготвен от Българската агенция за инвестиции, има 106 компании. Междувременно обаче няколко гиганта напуснаха страната през тази година.

Кои компании се оттеглиха от българския пазар?

ОТЕ

На 31 юли беше официално финализирана сделката между гръцкия гигант ОТЕ и норвежката Telenor. С продаването на мобилния оператор Глобул и веригата магазини Германос гърците се оттеглиха от нашия пазар. Сделката беше най-голямата у нас за тази година на стойност 717 млн. евро.

Sanoma

Финландската медийна компания се оттегли от страната през август тази година, като продаде дела си в българското издателство "Санома Блясък България". През април пък компанията се раздели с "Нет инфо".

Sanoma се оттегли и от пазарите в Румъния и Словения. Според официално съобщение на мениджмънта й, това е „в синхрон с намеренията на компанията да концентрира дейността си и да се освободи от определени дялове“.

Mango

Испанският гигант затвори обектите си в страната в края на август, след като българската фирма представител "Атриум България" ЕООД беше обявена в несъстоятелност със загуби за 21.45 млн. лв. От компанията обаче заявиха, че планират завръщане у нас през следващата година, като ще отворят магазини в София, Пловдив и Варна, в които ще предлагат продукти от всичките си колекции.

Sprider

Гръцката верига за облекла вече разполага само с един магазин в София, който също планира да затвори. Тя стъпи на българския пазар преди шест години, а в края на 2012 г. имаше пет обекта в София, Пловдив и Стара Загора.

Изтеглянето на Sprider е свързано с преструктурирането й, като се закриват и подразделенията в Кипър и Румъния. Затварят се обекти и в Гърция.

Mercator

Словенският гигант също напуска българския пазар. У нас компанията е позната като собственик на веригата хипермаркети Рода. Дружеството вече затвори един от магазините си в София, като до две години трябва да напусне страната.

През миналата година гигантът се изтегли от Албания. От веригата планират да насочат основните си ресурси към пазарите в Словения, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора.