Пускането на новия смартфон iPhone на Apple може да предизвика опашки пред магазините в Ню Йорк, Берлин, Пекин и Лондон, но в Русия улиците са празни, тъй като официална дата за начало на продажбите не се очаква до ноември, според местните медии, пише CNBC.

Това забавяне показва как щатският технологичен гигант се справя в Русия, където губи пазарен дял, а водещите мобилни оператори обръщат гръб на смартфоните.

Главният финансов директор на на най-големия мобилен оператор в Русия - MTS - Алексей Корня, е заявил пред CNBC, че компанията се концентрира върху евтините смартфони, тъй като търсенето на модела iPhone е ниско.

"Няма субсидиране на смартфоните в Русия," казва той. "Трябва да си платиш изцяло, затова търсенето на несубсидирани скъпи телефони е ниско и затова ние насочваме по-голямо внимания към евтините смартфони."

Един iPhone в Русия може да струва над 1000 долара, казва той, добавяйки, че най-добре продаваният телефон от MTS през последните два месеца е струвал едва 60 долара.

"Скъпите смартфони, като тези на Apple и Samsung, разбира се, са важни, но не се продават в големи количества, защото не финансираме част от цената им," казва той.

Доставките на смартфони се очаква да нараснат с над 30% през тази година, по данни на Canalys, но в същото време пазарният дял на Apple в страната се свива.

MTS и другите два мобилни оператора в Русия - Megafon и Vimpelcom, спряха да продават iPhone, след като сключиха сделка през 2008 г.

Цената определено е фактор в Русия и потребителите предпочитат по-евтините телефони с операционна система Android, казва Пийт Кънингам, анализатор в Canalys пред CNBC.

Според него обаче това не означава, че Apple се проваля в Русия на фона на очакванията, че новият iPhone 5S се продава много добре по неофициалните търговски канали.