Кабинетът „Орешарски” открито прегърна идеята на мандатоносителя БСП минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на форум на КНСБ по случай Световния ден за достоен труд.

Ресорният министър декларира такова „съгласие” на правителството с настояването на социалистите още преди седмица. За такъв ръст на най-ниските заплати у нас настояват и синдикатите, според които „безпрецедентната по своя обхват и продължителност политика на замразяване на доходите” е имала изключително тежко отражение върху жизненото равнище на населението, съобщи bTV.

„Все пак, това е идея, която престои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество”, подчерта все пак Хасан Адемов.

Въпреки това на събрание на левицата в събота се чуха обещания за изпълнение на социалните ангажименти от предизборната програма на БСП, както и призив към правителството за „смяна на философията” на бюджета.

От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум при облагане на доходите на физически лица, равен на минималната работна заплата за страната в размер на 340 лв. – мярка, която ще струва на бюджета около 650 млн. лв. по изчисление на синдиката.

Социалният министър изрази песимизъм относно идеята за въвеждане на необлагаем минимум. „Това води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но причинява и огромен дефицит в приходите на бюджета и няма как на този етап правителството и Финансовото министерство да си го позволят.

По думите му, увеличението на осигурителните вноски на този етап също е невъзможно, предвид кризисните условия и показателите на растежа, както и при настоящото ниво на събираемост на данъчните приходи.

В словото си той изрази радост, че дискусията за Бюджет 2014 започва именно на днешния Световен ден за достоен труд. „Най-важното, за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита”, подчерта той. Адемов посочи, че макрорамката на бюджета е заложена при очакван ръст от 1,4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите - към 39%.

„В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения”, допълни Адемов.