Профилът на големите компании, които доминират световния капитализъм, ще се промени между 2010 и 2025 г. Такава прогноза прави изследователската организация McKinsey Global Institute (MGI) в свое проучване.

От 7 000 нови големи компании с годишни приходи над 1 милиард долара, които ще се появят в следващите около десет години, три четвърти ще са от развиващите се страни. Понастоящем 8 000 компании преминават нивото от милиард долара и 70% от тях се намират в развитите страни, които все още представляват две трети от световния БВП. През 2025 г. клубът на тези гиганти ще включва 15 000 компании, от които почти 40% ще са в развиващи се региони.

Прочутата класация на 500-те най-големи фирми в света приемаше едва 12 китайски компании през 2000 г. Те бяха 54 през 2012 г. и се очаква да достигнат 120 до 2025 г. Почти половината от 500-те ще бъдат базирани в развиващите се страни, съобщава Les Echos.

В момента Токио концентрира най-много големи компании (613), далеч пред Ню Йорк (217) и Лондон (193). На четвърто място е Париж. Но пейзажът ще се промени значително през следващите години: броят на големите компании ще се утрои в Сао Пауло и ще се удвои в Пекин и Истанбул. Големи компании ще имат централи в около 300 нови града.

Колкото до Сингапур, мегаполисът на развиващите се страни може да се стреми да обедини най-много дъщерни компании от големите мултинационални конгломерати.

Експертите на McKinsery очакват още широкообхватен процес на сливания в китайската промишленост и търговията с промишленост.

Те прогнозират, че все повече компании ще се отказват от концентрацията в една щабквартира и ще разделят централите си в два или повече градове, като ще се ориентират към места с висок стандарт на живот.

"Появата на хиляди нови фирми ще позволи на стотици нови места да станат домакин на големи компании за първи път до 2025 г.. Това е възможност за градовете да укрепят своята икономическа база и уловят част от следващата голяма вълна на растежа", се казва в доклада на McKinsery.