Супер богатите германци са по-богати от всякога, според най-новата класация на местното издание Manager, публикувана през тази седмица.

Класацията на най-богатите германци на списанието включва 500 души, сред които 135 милиардери. От изданието отбелязват, че: "Никога преди супер богатите в Германия не са били толкова богати и че броят на милиардерите в страната никога не е бил толкова голям.”

Общото състояние на 100-те най-богати германци се е увеличило с 5.2% за последните 12 месеца до 336.6 млрд. долара, чупейки предния рекорд от 324.6 млрд. долара, поставен през 2008 г.

Класацията се оглавява от основателите на дискаунт верига, които разчитат на спестовността на мнозина от техните сънародници.

Съоснователят на Aldi Карл Албрехт (на една от малкото негови снимки), който е на 93 г. и избягва обществени прояви, разполага със 17.8 млрд. долара , което го прави "човекът, оглавявал най-дълго класацията на богатите, в която и да било страна", според изданието.

В световната класация на милиардерите на Forbes Албрехт заема 18-о място. На второ място в германската класация са семействата на Тео Албрехт младши и неговия покоен брат Бертолд, които разполагат с 16 млрд. долара и са собственици на отделната компания Aldi Nord, която пък притежава Trader Joe's в САЩ.

На третото място с 13 млрд. евро се нарежда Дитер Шварц, собственик на конкурентната на Aldi верига Lidl и на веригата Kaufland.

Други имена сред 500-те най-богати германци са тези на основателя на софтуерния гигант SAP Хасо Платнер с 6.2 млрд. евро, ръководителя на компанията за играчки Playmobil Хорст Брандшетер с 1.35 млрд. евро и бившия шампион от Формула 1 Михаел Шумахер с 650 млн. евро.

Ето и и кои са десетте най-богати германци:

Милиардерите от BMW Щефан Куандт (9) и неговата майка Йохана (10).

Аугуст Йоткер (8) от Dr Oetker и неговото семейство разполагат със 7.5 млрд. евро.

Милиардерът Райнхолд Вюрт, основател на компанията Würth. Райнхолд, неговата съпруга Кармен и децата им Марион, Бетина и Маркус (7) разполагат с 8 млрд. евро, което ги прави седми по богатство в Германия.

Състоянието на Михаел Ото (6), основател на компанията за електронна търговия и поръчки по пощата Otto Group, се оценява на 8.6 млрд. долара.

В империята BMW Сузане Клатен (5) е още по-богата и от брат си и майка си Щефан и Йохана Куандт. Клатен е петият най-богат човек в Германия с лично състояние, оценявано на 10 млрд. евро.

Това семейство може да е четвъртото най-богато в Германия, но е най-потайното. С общото си състояние от най-малко 12 млрд. евро, Ренате Райман-Хаас, Волфганг Райман и техните по-млади братовчеди (4 ) притежават акции в редица компании, между които луксозните марки Jimmy Choo и Bally и производителя на парфюми Coty.

Дитер Шварц (3) притежава веригите супермаркет Lidl и Kaufland и това го прави третият най-богат Германец с лично състояние, оценявано на 13 млрд. евро.

Тео Албрехт, основател на Aldi Nord, умира през 2010 г. на 85 г., оставяйки на семейството си (2) 16 млрд. долара.

С невероятно лично състояние от 17 млрд. евро братът на Тео Албрехт - Карл (1), е най-богатият човек в Германия. Карл и Тео основават веригата супермаркети Aldi и след като тя се разделя през 1960 г., продължава да ръководи веригата Aldi Süd.