Нови моменти в рейтинговата система на университетите. Кандидат-студентите вече ще могат да избират в кое висше училище да учат, като сравнят какви заплати получават възпитаниците на вузовете, след като ги завършат. Или като видят какво точно работят завършилите дадена специалност.

Просветното министерство и изпълнителите на проекта представиха новата методология, по която ще се работи, а самите рейтинги на висшите училища ще се появат през декември, съобщи БНТ.

Според новата методология потребителите на рейтинговата система ще получат достъп до нова информация - такава, която ще помогне на кандидат-студентите да решат не само къде, а и какво точно да учат, според заплатата, която ще получават.

"Вие ще може да видите каква е например средната работна заплата на всички завършили право спрямо средната работна заплата на всички завършили математика и по този начин потребителите, кандидат-студентите, ще бъдат информирани в кои професионални направления завършилите намират по-добра реализация в сравнение с други" - обясни проф. Георги Стойчев, изпълнител на проекта "Развитие на рейтинговата система".

Или например ще може да се сравни какви са доходите на завършилите право в Софийския, Югозападния и Пловдивския университет и кандидат-студентът да реши в кой от тях да учи. Ще има нова информация и за най-често упражняваните професии от завършилите дадена специалност.

"Когато човек си зададе въпроса - когато уча психология и завърша психология, какво ще работя, ние ще дадем информация кои са трите най-често срещани професии сред завършилите това конкретно направление", твърди професорът.

За да се направят рейтингите, вече ще бъдат анкетирани не само студенти, но и преподаватели и работодатели. Работодателите ще казват възпитаниците на кои вузове предпочитат.

За тази година просветното министерство отдели 20 милиона допълнително за най-добрите висши училища, като един от критериите беше и рейтингът им. Очаква се догодина парите за отличниците да се увеличат.