Около 20% са се увеличили делата при частен съдебен изпълнител през последната година. „Ръстът е постоянен през последните години и е средно около 20% на година спрямо предходните години и това е естествен растеж и не може да се нарече бум или нещо подобно. Причините са както в икономическото и социално състояние на държавата, бизнеса и гражданите, така и във факта, че все повече лица се доверяват на частното съдебно изпълнение поради показваните през годините добри резултати“, обясни Мариян Петков - частен съдебен изпълнител, в интервю за „Фокус” .

По думите му в Регистъра на длъжниците има качени над деветстотин хиляди дела, а тази година може би ще подминат числото един милион, но има много случаи, в които едно лице е длъжник по много дела, така че за броя на длъжниците не може да се даде точна оценка, а само да се гадае.

„Основно се продават недвижими имоти, ипотекирани в полза на кредитора, но естествено има и случаи, в които имотите нямат ипотека, но пак могат да бъдат обект на продан за погасяване на дълга“, обясни г-н Петков. „От сайта на камарата, където задължително се обявяват всички продажби, можете да си направите погрешния извод, че сме разпродали половин България, но това не е така.

В масовия случай едни и същи имоти се обявяват за продан многократно докато намерят своя купувач и това води до извода, че имаме много продажби.

Всъщност имаме много обявления и малко продажби, тъй като трудно се намират купувачи със свободни средства, а знаете, че при нашите продажби цялата цена трябва да се плати в седем дневен срок от спечелването на търга.

Движими вещи се изнасят на продан значително по-рядко и за погасяване на по-малки вземания, като основно това са МПС и черна и бяла техника“, допълва той.

На въпрос каква е най-високата сума, която се дължи в момента, частният съдебен изпълнител отговори:
„Като единични големи суми по изпълнителни дела съм чувал за такива от порядъка на няколко десетки милиона лева – в почти всички тези случаи става въпрос за банкови фирмени заеми, обезпечени с ипотека на имоти или залог на цяло предприятие.

За по-големите от тях можете да се ориентирате от обявленията на нашия сайт за продажби на скъпи и големи имоти, ако се стигне до продажба на тези обезпечения разбира се. В момент най-високата цена на продаван имот е над 30 милиона лева за хотел в София“.

Припомняме, че става дума за хотел „Родина“, чиято първоначална цена бе 44 млн. лв. 104-метровата сграда продължава да е най-скъпо предлаганият имот от частен съдия изпълнител в страната.