Те бяха кралете на дотком балона в края на 90-те години, докато балонът не се спука, разбира се.

Дотком сривът бе преди близо 15 години. Може би сега е интересно да се види какво се случва с хората, които тогава основаваха нови компании и определяха една ера на безпрецедентна амбиция и излишък.

Това са хората, които отказаха да купят нова компания на име Google за 1 млн. долара, защото била прекалено скъпа. Хората, които организираха офис партита, на които травестити сервираха бургери. Хората, които се оплакваха, че самолетите Concorde са малко тесни.

Ето ги и тях, подбрани от Business Insider:

Компанията на Джо Краус eXcite получава оферта да закупи Google за 750 000 долара, но отказва.

Търсачката Excite е основана през 1994 г. от група студенти от Станфорд.

През 1999 г. Excite имала възможност да купи Google, според MinyanVille. Джордж Бел от Excite обаче определя офертата от 1 млн. долара като прекалено висока. Бел също така отказва втора оферта за Google на стойност 750 000 долара.

Впоследствие компанията преминава през сложна схема от сливания и финансирания, като кулминацията е сделка, в която @Home плаща 7.2 млрд. долара за нея. До 2001 г. тя вече е фалирала.

В момента Краус работи в Google Ventures.

Основателят на Boo.com Ърнст Малмстен веднъж казва: “След лукса на Lear jet 35, Concorde ми се струва малко тесен.”

Сайтът за онлайн търговия с дрехи Boo.com е основан през 1999 г. Компанията успява да изхарчи 135 млн. долара рискови капитали за 18 месеца и фалира през 2000 г.

Малмстен се появява отново през 2011 г. като главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоку Lara Bohinc.

Основателите на Razorfish Крег Канарик и Джеф Дачис организират парти, на което травестити сервират 4 000 бургера на гостите.

Крег Канарик и Джеф Дачис листват компанията си за дигитална реклама на борсата през 1999 г., като набират 48 млн. долара от първичното публично предлагане на акции. Впоследствие Razorfish е придобита от Microsoft, след което е продадена на Publicis Groupe за 530 млн. долара

Днес Дачис е основател на Dachis Group - компания, която изготвя аналитични данни за социалните медии.

Канарик е съосновател и главен изпълнителен директор на Mouth "водещата онлайн дестинация за алтернативна храна."

Стефан Патерно от Globe.com е заснет да казва в нощен клуб: "Получих момичето. Получих парите. Сега съм готов да водя отвратителен и фриволен живот."

Студентите в университета Корнел - Стефан Патерно и Тод Кризелман, основават TheGlobe.com през 1994 г. Това е социална мрежи преди социалните мрежи да са съществували, която е предлагала на практика същите неща, които Facebook предлага по-късно. Сайтът обаче не печели пари.

TheGlobe.com става публична компания на 13 ноември 1998 г. и отчита най-големия ръст в цената на акциите в първия ден след IPO в историята, след като книжата й поскъпват с 606%. Пазарната й капитализация достига 840 млн. долара.

Цената на акциите се срива на следващата година. Патерно успява да продаде свои акции за едва 1.5 млн. долара и губи повечето от тези пари при инвестиция в UrbanFetch.

През 2012 г. Патерно основава Slated, платформа за инвеститори, желаещи да финансират независими филми. Кризелман ръководи компаниите MediaRadar и AdRadar.

Грег Маклемор от Pets.com набира 121 млн. долара от инвеститори, но губи пари при всяка продажба през сайта.

Pets.com стартира през август 1998 г. Сайтът става популярен с милионите долари, които харчи за телевизионна реклама. Компанията излиза на борсата през февруари 2000 г., но изпада в ликвидация 268 дни по-късно.

През 2000 г. Маклемор става директор на International Arcade Museum.

Марк Кюбан от Broadcast.com създава компания, която фалира, но го прави милиардер, който в момента притежава баскетболния отбор Далас Маверикс.

Broadcast.com е основана с цел да дава възможност на хората да слушат раио предавания през интернет. През 1998 г. обаче толкова малко хора са имали достъп до шириколентов интернет, че на практика малцина са слушали каквото и да било през сайта.

През април 1999 г. Yahoo придобива компанията за 5.7 млрд. долара, правейки Марк Кюбан много богат. Бизнесът на компанията обаче така и не потръгва и в момента тя не съществува.

Кюбан използва част от парите си, за да купи баскетболния отбор от НБА Далас Маверикс.

Дейвид Бонет от GeoCities създава третият най-голям сайт в мрежата. Той вече не съществува, но в момента Боне е сред инвеститорите във Fab.com

Бонет е един от основателите на GeoCities, който популяризира „заглавната страница” — функция, която десетилетие по-късно бе узурпирана до голяма степен от Facebook. В средата на 90-те години обаче изглежда всеки в мрежата е имал страница в GeoCities. Само Yahoo и AOL са имали повече трафик от GeoCities по време на пика на компанията.

През януари 1999 г. GeoCities е закупена от Yahoo за 3.57 млрд. долара. Така и не става ясно дали GeoCities някога е била печеливша.

Днес Бонет е технологичен инвеститор. Той има дял във Fab.com чрез компанията си Baroda Ventures.

Компанията на Робърт Левитан Flooz успява да изхарчи 35 млн. долара за реклами с Упи Голдбърг, но се оказва, че истинските долари са по-важни от кредитите на Flooz в интернет.

Повечето хора помнят Flooz с объркващите реклами на компанията с участието на Упи Холдбърг, които насърчават хората да използват алтернативна форма на кредит в интернет, с която могат да се сдобият, като пазаруват в свързаните с Flooz магазини.

Flooz обаче се оказва провал и фалира през 2001 г.

Левитан основава компанията за споделяне на файлове Pando networks, която бе придобита от Microsoft за 11 млн. долара през тази година.

Историята на компанията на Калейл Исаза Тузман - govWorks, е превърната във филм Startup.com., който не се радва на зрителски интерес.

На хартия govWorks е била страхотна идея — един уебсайт, през който хората могат да плащат глобите си за неправилно пакиране и да получават други държавни услуги, без да им се налага да ходят до съответните институции.

Компанията, която в пика си е имала над 250 служители, успява да изхарчи 60 млн. долара рисков капитал, но така и не излиза на печалба. Историята й е документирана в независимия филм Startup.com, който малцина са гледали.

Тузман, който е работил в Goldman Sachs, впоследствие става президент на JumpTV. Компанията набира 160 млн. долара от продажба на акции през 2006 и 2007 г. Тузман продава дела си и напуска компанията.

Kozmo На Джоузеф Парк е била "най-голямата катастрофа на първия дотком балон," според Wired.com. Компанията успява да прахоса 250 млн. долара. Като зомби обаче тя някакси успява да се върне към живот.

Kozmo е предлагала безплатни доставки по домовете на неща като алкохол, списания и др. Тя е основана през 1998 г., а до 2001 г. вече е фалирала.

Странното е, че в момента компанията отново се връща към живот, според Wired.com

След фалита Парк става президент на BibleGateway.com. В момента той е главен изпълнителен директор на сайта за онлайн пазаруване Bluefly.