Американските акции отбелязаха повишение, изстрелвайки индекса S&P 500 до рекордни висини, след като данните от септемврийския доклад за безработицата в САЩ, подкрепиха намерението на Федералния резерв за удължаване програмата за месечно изкупуване на активи и през следващата година.

Американските данни показаха, че са прибавени нови 148,000 работни места към икономиката през септември, което е малко под нивото от 185,000, което икономистите от MarketWatch бяха предвидили. Нивото на безработица неочаквано падна от 7.3% до 7.2% през август. Докладът се забави, поради временното прекратяване дейността на правителствените служби.

„Според мен новите височини, които достигна днес фондовата борса са породени от данните за безработица и съответно липсата на отговор от страна на Фед. Те са следствие и съответно на умерения ръст на печалбите (регистрирани от бизнеса), ниската инфлация и приспособимостта на Фед. Това продължава вече цяла година“, каза Jim Russell, главен икономист в US Bank Wealth Management.

„Цифрите просто не подкрепят старта на съкращенията от Фед. От Фед вероятно ще се опитат да продължат своята програма за изкупуване на активи и през 2014 г“, каза Chris Gaffney, главен пазарен анализатор в Everbank. Резултатите от доклада за безработица показва, че „от Фед ще останат с нас по време на празнични сезон, те ще ни съпътстват и през празничните ни вечери и вероятно ще празнуват Нова година с нас“, допълни Darrell Cronk, регионален изпълнителен директор в Wells Fargo Private Bank.

Европейските фондови пазари отбелязаха ръст за девети пореден ден във вторник, след слабия доклад за безработицата в САЩ и очакванията, че от Фед ще продължат своята програма и през 2014 година.

След като дългоочакваните резултати преминаха, вниманието на Европа вече може да се насочи към събитията и данните за региона. В сряда Европейската централна банка ще обяви детайли относно начините за осъществяване на ревизия на най-големите банки в Еврозоната.

„Това определено ще бъде ключов момент. Ние твърдяхме в миналото, че начините, с които ЕЦБ осъществи този контрол ще има последици за икономиката като цяло“, каза Timo del Carpio, специалист по европейските въпроси в RBC Capital Markets. „Осъществяването на здрав контрол на място е съществена стъпка за създаването на банков съюз. Това е важно за изграждането на доверие в банковата система“, добави той.

Технически анализ

EUR/USD

Неочакван обрат за единната валута бе регистриран във втория ден от седмицата. След като всички очакваха, че понеделнишката неутрална сесия ще бъде продължена със спад в стойността на еврото, събитията от вторник начертаха различен сценарии и европейската валута достигна нови рекордни стойности. Сесията стартира спокойно на цена от 1.3679, като тренда дори отбеляза слабо понижение в началото. Съдбоносни, обаче, се оказаха данните за безработицата в САЩ за месец септември, които бяха обявени следобед. След 15:00 часа, графиката на EUR/USD бе драстично променена и двойката се отправи към висините, пробивайки междувременно съпротивата при 1.3709 и отправяйки се решително към втората съпротива при цена от 1.3867, стойности, достигнати последно през 2011г. Връх бе отбелязан при 1.3791, а търговията приключи на малко по-ниските 1.3780.

Подкрепа: 1.3459; 1.3320; 1.3102;

Съпротива: 1.3709;1.3867;

USD/CHF

Доларът загуби позиции спрямо швейцарския франк във вторник. Тенденцията на спад в стойността на американската валута бе продължена във втория ден от седмицата, като днес промените бяха доста по-силно изразени. Търговията стартира на цена от 0.9018, като в началото тренда се оправи нагоре, регистрирайки слабо повишение. Малко след като достигна връх при 0.9038, посоката на движение беше рязко променена и само в рамките на няколко часа бе отбелязано дъно при 0.8939, пробивайки подкрепата при 0.8966. Ако мечият тренд се запази, USD/CHF ще направи опит да пробие и втората подкрепа при 0.8929.

Подкрепа: 0.8966; 0.8929;

Съпротива: 0.9278; 0.9454;

USD/JPY

Доларът демонстрира волатилна търговия спрямо йената във вторник. Въпреки изключително резките промени в цената през деня, спада в стойността на американската валута в края на сесията не беше значителен. Старта бе даден на ниво от 98.17 и в началото тренда се отправи нагоре, без особени колебания в посоката на движени. Измененията настъпиха следобед, когато само в рамките на един час бе достигнато дъното при 97.86. Позициите бързо бяха възстановени, отбелязвайки нива, по-високи и от началните. Двойката финишира на познатата вече цена при 98.12.

Подкрепа: 96.55; 95.77;

Съпротива: 99.17; 100.58;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.