Напоследък наблюдаваме значително повишаване в предложените от частни съдебни изпълнители имоти, което макар и негативен тренд, е донякъде добра новина за потенциалните купувачи.

От една страна често сред тези оферти могат да бъдат намерени изгодни предложения, от друга - повишението им оказва низходящ натиск върху цените на недвижимите имоти.

Разбира се, покупката на подобен род имот има съответните плюсове и минуси и специфични условия.

Може би най-големият мотив за покупката на такъв имот е цената, която често е значително под пазарната.

Като най-голeми рискове при покупката могат да бъдат посочени претенции, които могат да изникнат от трети лица, които да блокират ползването на закупения имот, както и необходимостта да се разполага с необходимата сума за покупка на имота.

Офертите за имоти могат да бъдат намерени публикувани на сайта на частните съдия-изпълнители (sales.bcpea.org). За имотите се наддава един месец, като обикновено са с начални цени 75% от оценката на независими оценители.

Преди да наддавате трябва да сте внесли депозит в размер на 10% от началната цена, който се нарича задатък. Внесения задатък означава заявен интерес за участие в търга.

В наддаването за определен имот нямат право да участват: длъжникът, неговият законен представител, пазачите и управителите на продаваното имущество, съдебният изпълнител и негови служители, съдии, прокурори и следователи.

На посочен в обявлението ден и час се провежда търг в районния съд, към който е имотът от съдебен изпълнител, като се отварят всички оферти и се прочитат на глас. Обявява се най-високата подадена цена, след което се отправя запитва до останалите участници дали желаят да наддават устно.

Потенциалните купувачи трябва да имат предвид, че могат да наддават само с размер на един или повече задатъци. Примерно ако цената на имота е 100 000 лв., а задатъкът се равнява на 10 000 лв., то при евентуално наддаване може да се предложат минимум с 10 000 лева повече.

Устното наддаване се ръководи от съдебен изпълнител или помощник съдебен изпълнител. Той обявява следващата цена три пъти. Ако някой от участниците даде обявената цена, той се подписва за това в протокола, след което съдебният изпълнител обявява нова по-висока цена. Печели участникът дал най-висока цена. Ако двама участници дадат една и съща най-висока цена, между тях се тегли жребий.

Ако спечелите подобен търг, то трябва да приведете останалите 90% от сумата в седемдневен срок от датата на търга. Ако не направите това, имотът ще бъде продаден на купувача, дал втора най-висока цена, като ще загубите направения задатък.

Трябва да имате в предвид, че освен да платите цената, ще трябва да се подготвите за още такси, свързани с реалното придобиване и ползване на имота.

При публичните продажби на имоти се плаща 1.5% от стойността на имота на съдебният изпълнител за постановление за възлагане, но не по-малко от 60 лева с ДДС и не повече от 3600 лева с ДДС.

Данък от 2.5% от стойността на имота се дължи на Общината при придобиване на имота, както и 0.1% от стойността му за Агенция по вписвания.

Много често можете да срещате проблеми по встъпване във владеене с длъжниците, които все още да обитават имота. В подобни случаи можете да поискате от съдебния изпълнител да ви въведе в имота, за което ще дължите такса от още 1% от стойността му.