Навършването на 30 години е моментът, в който вече трябва да изоставим всички свои инфантилни навици и да приемем, че сме възрастни, отговорни хора.

Това важи и за вредните ни финансови навици и заблуждения.

Вижте няколко финансови заблуди, които трябва да изоставите преди да навършите 30 години:

Докато работата ми плаща сметките, няма значение, че я мразя

Не е вярно! Когато сте на 30 години, гледайте да не сте все още вързани за работа, която ви стресира и ви кара да се чувствате нещастни.

Човек трябва да обича работата си. И ако на 20 години може да работите това, което „ви е попаднало“, на 30 години вече би трябвало да сте наясно с живота си и да не вършите нещо омразно само заради заплатата.

Сметките ми все някак си ще се оправят

На 20 години хората не се притесняват за пари. Те си вадят кредитни карти без да мислят как ще ги изплащат, а ако ги попитате за пенсионна осигуровка, ще ви се изсмеят.

Ако нямате пари, най-добре да признаете това пред себе си и да се замислите как да излезете от положението, докато сте млади. Не чакайте да минат години, да ви се роди дете и тепърва да установите, че не можете да свържете двата края.

Трябва да се оженя, защото това е „следващата стъпка“

Сватбите са скъпо удоволствие и не сте длъжни да ги правите, ако не можете да си го позволите. Да вземете кредит, за парти за една вечер или да изхарчите всички спестявания на родителите си, защото такава е традицията, не е най-разумното нещо. Не ни разбирайте погрешно – не сме против брака, но ако вашата половинка наистина ви обича няма да има проблем да почака до момента, в който можете да си го позволите.

Не съм достатъчно информиран, за да започна да инвестирам

За това има финансови експерти, които могат да ви помогнат.

Днес има много информация достъпна онлайн и семинари, които се провеждат, стига само да се заинтересовате.

Трябва да си купя апартамент

Младите хора се чувстват длъжни да изтеглят заем, който да плащат с десетилетия, само и само да имат свой дом.

Изчислете внимателно какъв процент от доходите ви е вноската, като отчетете всичките си разходи.

Не е нужно да спестявам от сега, имам много време

Имаше една увлекателна приказка за времето. Един човек хванал времето и го заключил в кутия, която скрил в дома си. Той нито работил, нито се женил. По цял ден лентяйствал. Когато някой го попитал няма ли да научи занаят, той отговарял „Спокойно. Аз имам време.“ Когато го попитали не иска ли жена и деца, той казва „Аз имам време“. Един ден обаче времето успяло да счупи кутията и избягало. Човекът се намерил състарен, без работа и семейство. Тогава разбрал, че вече няма време и е погубил ценни години с илюзията, че може да го има завинаги.

Това е приказка, разбира се, но много млади хора живеят с илюзията, че имат време за всичко и един разбират, че са пропилели много години и много шансове.

Мога да се обличам като в колежа

Когато искате високоплатена професия, трябва да сте облечени подобаващо.

Инвестирайте в гардероб и забравете за късите панталони и чехлите на работа.

Щом са ме одобрили за кредит, значи мога да си го позволя

Банките вече сами предлагат кредитни карти и без да ги търсите. Това обаче не значи, че трябва да се възползвате от тези оферти.