Голяма част от информацията, от която се нуждаете, за да вземете разумни решения за търговия, е достъпна на вашата графика, но тя не е очевидна, така че задавайки въпроси на пазара, трябва да ви помогне да разчетете неговите намерения, казва валутният търговец Марк Принципато от SMB University Forex Training Program.

„Един от най-полезните навици за търговия, който научих през годините, е как да питате пазара. Запитвайки пазара, означава постоянно да се питате какво би трябвало той да направи, основавайки се на техническа информация, достъпна в момента и след това обмисляйки вашият отговор в светлината на по-глобален поглед.

Този разпит няма да бъде полезен, ако, първо, нямате перспектива и не сте решили какъв тип търговия възнамерявате да предприемете (скалпиране, дневна търговия или суинг търговия, по отношение на вашата гледна точка). Задаването към пазара на правилните въпроси ще ви позволи да бъдете по-добър слушател, а не представител на собствените си идеи, от които пазарът наистина малко се интересува“, смята Принципато.

Така че какви са правилните въпроси?

„Какъв е трендът?“, „Каква е моята подкрепа и съпротива?“, „Какво казва моят осцилатор?“ са много широки въпроси и няма да предоставят някаква полезна информация.

„Когато започна процесът на моя разпит, аз винаги започвам от една по-специфична техническа гледна точка. Например, когато се вгледам в двойката EUR / USD, сякаш се появява голяма част от низходящия моментум през последните седмици.

Това е очевидно от по-ниските върхове и по-ниски дъна на по-големите периоди от време. Това са първите ми въпроси на пазара: Дали моят четири часова графика, или по-голяма, затваря на дъно? Ако е така, как това дъно се отнася спрямо предходните дъна?

Дали е значително по-ниско? Или е малко по-ниско? (Като в рамките на 100 пипса). Демонстрира ли цената незабавно възстановяване от дъното спрямо времевата рамка? Къде сме ние по отношение на психологическа подкрепа? Дали сме близо до всякакви цели числа или други обръщащи фигури?“, допълва анализаторът.

Тези въпроси ще помогнат на трейдърите да се подготвят за обрат, ако такъв е в процес на протичане, или ще ги предпазят от твърде ранно влизане в позиция, ако низходящият импулс е устойчив.

Като трейдъри трябва да разберем, че голяма част от информацията, която трябва, за да се вземат разумни решения за търговия, е на разположение точно на вашата графика, но не е ясна.

Разпит на пазара е творчески процес и далеч от научен. Целта е да се отвори съзнанието ви за възможностите и да оставите пазарът да диктува своите намерения. Това няма да ви даде най-добри цени за влизане в позиция, но ще ви помогне да различите господстващия импулс в настоящото действие на цената и по-добре да се подготвите за участие в появяващите се възможности.

Източник: ИП Варчев Финанс