Щатският пазар е изключително близо до своите рекордни стойности. Мотивът на мечи настроените инвеститори е, че има рекорднo висока активност на пренасочване на средства към пазарите от страна на индивидуалните инвеститори, което само по себе си е признак за достигане на пик.

Срещу тях стоят институционалните инвеститори, които залагат срещу решенията на средностатистическия американец през цялата година и до момента са на грешната страна.

Има разбира се специалисти, които са на страната на индивидуалните инвеститори и предупреждават да не се бърза със скъсяването на щатските компании и индекси. Един от тях е Сам Стовал от S&P Capital IQ.

Той припомня, че в исторически план между ноември и април са най-добрите за пазарите шест месеца от годината.

В същото време инвеститорите насочвали своите средства към „защитни компоненти“, каквито са големите фармацевтични компании и производителите на потребителски стоки, са се представяли по-зле от пазара.

Разбира се Стовал изразява умерен оптимизъм, като припомня, че корекции се случват често поне веднъж в годината, в рамките на 5-10%, което е пазарен закон.

Очакването на пазарна корекция продължава вече 25 месеца.