В китайската провинция Кайпинг са разпръснати стотици укрепени многоетажни кули, наречени diaolou. Изградени от камък, тухли или бетон, тези сгради представляват сложна смесица между китайски и западни архитектурни стилове.

По време на династия Цин от края на 19-и и началото на 20-и век те са били използвани като временни убежища или провинциални резиденции от богати семейства. През 20-те и 30-те години на 20 век на територията на провинцията има повече от 3000 подобни структури.

Днес в Кайпинг са останали около 1833 diaolou и около 500 в Тайшан. 20 от най-символичните от тях са вписани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

След Първата световна война в района се заселили много богати китайци, спечелили парите си в чужбина. Благосъстоянието им привлякло вниманието на крадците и се образували банди, които ограбвали и отвличали населението на провинцията.

Затова местните жители започнали да изграждат укрепените къщи-кули като защита срещу нападенията на престъпниците. Постепенно те се обезлюдяват и днес повечето от тях са населени единствено от пазачите си. Някои все още разполагат с оригиналните им обзавеждане и оборудване.