Моят дом е моята крепост - този популярен израз се използва в преносен смисъл, което означава, че само у дома си ние можем да се чувстваме в безопасност. Някои богати параноици обаче наистина превръщат домовете си в нещо, което може да бъде наречено единствено „крепост“.

Остров Уайт, Великобритания. Крепостта на острова е построена през 1800 г., за да защитава от френските нашественици. В наши дни тя е възстановена и превърната в къща с 18 апартамента, заобиколени от дебели стени във формата на шестоъгълник (не я обърквайте с Пентагона.) Жилищните прозорци са с изглед към вътрешния двор , а външните се използват само за защитата.

Кингстън, Лондон, Великобритания. Къщата разполага с денонощна охрана и паник бутони, така че всяка агресия може да се пребори много бързо. Под прозорците на апартамента тече река, така че в особено критична ситуация, може просто да се скочи във водата.

Кианти, Италия. В сградата от XI век е запазена наблюдателница, която с помощта на модерни технологии лесно може да се превърне в наблюдателна кула. В допълнение, стените на къщата са дебели, а прозорците са малки.

Еденбридж, Кент, Великобритания. Малката къща, проектирана като крепост, е оборудвана с всичко необходимо, за да удържи фронта. Вътре има изба за съхранение на хранителни продукти, а сградата е отделена от брега на канала.

Лопуд, Хърватия. Добро място за живеене встрани от любопитни очи. Лопуд е вторият по големина остров на архипелага Елафити, намиращ се близо до южното крайбрежие на Хърватия. От къщата може да се стигне до сушата само с лодка.

Хоспорт, Хемпшир, Великобритания. Някогашната крепост, която сега е възстановена като жилищна сграда, не е загубила своите "бойни" ползи. Дори и в реконструираната сграда са оцелели 22 огневи точки, а в сутерена има оръжейница, макар и празна.

Норич, Великобритания. Тази къща е построена през XVI век от голям любител на потайните ниши, скрити ходове и стаи, аналози на модерните паник-стаи.

Севастопол, Украйна. Къщата-замък е заобиколена от двуметрова защитна ограда. Имотът разполага с два независими кладенеца с прясна и морска вода, монтирани допълнителни отоплителни системи, ток и вода. В случай че снабдяването с електрическа енергия е спряно, могат да се включат газови балони.

Пембрукшир, Великобритания. Укрепената къща е служела за убежище за енорийския свещеник и неговото семейство по време на Гражданската война. Прозорците са оборудвани с решетки и, ако е необходимо, могат да бъдат затворени с външни щори. Къщата е построена от камък, така че собственикът няма причини да се страхува от пожар, а в мазето може да се запаси с провизии за най-малко една година.

Съфолк, Великобритания. Бившата помпена станция стои със запазени изходи към тунелите - идеалното решение за лесен отстъпление. В подземията има резервоари за вода и защитна лента от бодлива тел.