Покупката на смартфон в днешно време е изключително дълъг и сложен процес, който се предопределя от голямото разнообразие, на което потребителите ще се натъкнат. Ето защо ще се опитаме да обобщим избора на подходящ смартфон в няколко важни стъпки.

Избор на операционна система

Изборът на операционна система е първата стъпка, която трябва да направите. Налице са три основни операционни системи, между които можете да избирате – iOS на Apple, Android на Google и Windows Phone на Microsoft. Всяка от тях има своите специфики и особености, предимства и недостатъци.

iOS

Операционната система iOS може да бъде намерена на всеки iPhone, iPad и iPod touch към днешна дата. Тя се определя като най-простата за ползване и изучаване, подходяща за начинаещи смартфон потребители.

В същото време тя дава достъп до най-голям брой приложения, като почти сигурен е достапът до всички най-нови и модерни приложения преди този от останалите операционни системи.

Платформата е доста ефективна – от живота на батерията до софтуер за обработка на снимки, като има и много аксесоари, предлагани специално за смартфоните на Apple.

Разбира се, има и недостатъци, като например трудното персонализиране и фактът, че трябваше да минат 4 години за ъпдейт на софтуера. От Apple са доста консервативни по отношение на промените.

Платформата може да не бъде пръв избор за хората, които искат преживяване, различно от това на почти всички останали потребители, както и за тези, за които 4-инчов дисплей е твърде малък. Тя също така се справяше доскоро значително по-зле от Android при едновременното опериране с няколко прозореца.

Android

Това е най-разпространената платформа, като към края на третото тримесечие над 80% от продадените смартфони са били с нея.

Тя дава добри възможности за персонализиране, голям достъп до приложения – втори по брой след iOS, както и най-добрия достъп до приложенията на Google - като Gmail, Google Calendar, Google Contacts, Google+, Google Drive, Google Hangouts и Google Maps.

Тази платформа е доста по-неефективна от енергийна гледна точка в сравнение с iOS и затова устройствата, ползващи я, трябва да имат доста сериозни батерия.

Windows Phone

Платформата дебютира преди няколко години и от тогава постепенно се налага на пазара. Последната 8-ма версия предоставя някои ключови неща, които липсваха до момента в нея, като например едновременно изпълнение на няколко задачи.

Платформата е по-скоро заимствана от iOS и в тази насока не дава много възможности за персонализиране.

Там, където е силна, е поддържането на приложенията на Microsoft, което е прави до голяма степен бизнесориентирана. Тя също така реагира еднакво добре, както на евтини устройства като Nokia Lumia 520, така и на устройствата от най-висок клас.

Като цяло предимствата на устройствата Nokia, които са само с тази операционна система, се свързват с доброто качество, много добрите камери и екрани и относително по-ниските им цени във всички класове, където са представени.

Липсата на голям брой приложения е един от основните недостатъци на тази операционна система.

Избор на оператор

Една от важните стъпки е да изберете към кой мобилен оператор ще се обвържете, ако ще купите устройства срещу по-ниска цена и най-вероятно двугодишен договор.

В България потребителите могат да избират между три мобилни оператори. Естествено, те предлагат толкова разнообразни планове, че сравняването на цените е изключително трудно и най-вероятно изисква намесата на финансов консултант.

Може да се каже, че често изборът на оператор се продопределя от изгодни оферти за смартфон, ако сте си набелязали такъв. Към цената на устройството обаче трябва да добавяте и допълнителните разходи при евентуални по-високи от необходимите ви тарифни планове, които вървят с по-ниските цени.

Често може да ви е по-изгодно да закупите устройството за малко повече пари от определен мобилен оператор, ако в следващите две години ще спестите значителна сума от тарифните планове.

Покритието и скоростта на предлагания интернет също може да е фактор, който да натежи при избора на един или друг оператор, особено за хората, които пътуват много.

Определяне на бюджет

Преди да подходите към избор на устройство, е добре да определите бюджет, в който да се разпростирате. Това е един от най-добрите начини да ограничите в голяма степен избора си, като няма да мислите и проучвате устройства, които не са в границите на възможностите ви.

Избор на хардуер и дизайн

Щом сте избрали операционната система, оператор и сте определили бюджет, е време да погледнете и към пазара на устройства. Тук информацията ще ви залее, така че можете да направите търсене по цена, като зададете горна граница на ценовия диапазон.

На практика между устройствата в днешно време (включително и тези от най-висок клас) няма съществена разлика между хардуера.

На първо място, трябва да определите за какво ще ползвате основно смартфона – за работа, за удоволствие и сърфиране, за видеосъдържание, за снимки и т.н., което до голяма степен ще предопредели избора ви.

Основният избор е в големината на дисплея. Ако сте избрали вече iOS в лицето на iPhone, то значи сте доволни от 4-инчов дисплей. Ако смятате, че имате нужда от по-голямо видимо пространство, то ще трябва да погледнете към Android-устройствата.

Обикновено най-желаните Android-телефони са с големи дисплеи. Разделителната способност на екрана също е от изключителна важност, особено за тези, които ще гледат видео и ще сърфират по цял ден в интернет.

Модели като HTC One, LG G2, и особено фаблетите в лицето на модели като Samsung Galaxy Note 3, често са малко по-трудни за държане, което ги прави предпочитани от мъжете.

Устройствата на Nokia варират между 4 инча при бюджетния модел Lumia 520 и 6 инча при най-новия модел фаблет Lumia 1520, който още не е достъпен на нашия пазар. Компанията разполага и с бюджетен модел с относително голям дисплей – 4.7 инча в лицето на Lumia 625.

Ако ще ползвате устройството основно за снимки, то задължително трябва да се насочите към модел с добра камера и светкавица - нещо нетипично за по-ниския ценови клас.

Тук определено моделите на Nokia имат известно предимство предвид на добрата оптика, ползвана в камерите. За съжаление, последните бюджетни модели на компанията не разполагат със светкавици.

Потребителите, които смятат сериозно да натоварват смартфоните си с едновременно ползване на няколко прозореца и приложения, трябва да погледнат към модели с добри процесори (минимум двуядрен) и поне 1 GB оперативна памет.

Размерът на вътрешната памет вече не е толкова определящ, предвид на това, че паметта, дори на по-евтините смартфони, може да се разширява с карта, често до 64 GB.

Дизайн

Може би почти толкова важен, колкото хардуерните характеристики на смартфоните, е техният дизайн и това той да ви допада. От тук идват често и предпочитанията на потребителите към един или друг модел. Разбира, се моделът, който ви харесва, трябва, освен всичко друго, да попада във вашия диапазон от финансови възможности.