Можете ли да си представите света без замразена храна пред телевизора или опаковъчно фолио с балончета?

Бенджамин Франклин, Томас Едисон и Алберт Айнщайн вероятно са първите имена, за които се сещате когато става въпрос "изобретатели." Освен големите имена обаче има много други изобретатели, чиято креативност и находчивост са променили начина, по който живеем, дори и те да не са станали така популярни.

Вижте няколко влиятелни изобретатели, подбрани от Mashable, за които вероятно не сте учили в училище:

1. Кларънс Бърдсай — Замразената храна

Ако сте почитатели на вечерята пред телевизора, можете да благодарите на Кларънс Бърдсай за технологията използвана в замразената храна. Бърдсай открива нов начин за шоково замразяване на храни, който давал много по-добри и резултати по отношение на трйаността и вкуса в сравнение с преди това. Неговото изобретение слага началото на индустрията на замразените храни каквато я познаваме днес.

2. Самюел О'Райли — Електрическата машина за татуиране

За Самюел О'Райли не се знае много, но на него се приписва изобретяването на модерната пробивна машина за татуиране — технология, която не е еволюирала особено много от първоначалния си вид. О'Райли започва да прави татуировки в Ню Йорк през 70-те години на 19-и век и имал малко студио за татуировки в продължение на няколко години. Неговата машина за татуиране била първата по рода си, която работела с електричество и била базирана на пробивна технология, разработена от Томас Едисон.

3. Ермал "Ърни" Фрейс – Механизма за отваряне на кенчета

Следващия път когато си отворите кен с безалкохолна напитка или бира си спомнете за Ърни Фрейз, изобретателят на механизма за отваряне на кенчета. Фрейз решава да подобри алуминиевите кутийки през 1959 г. и до 1965 г. над 75% от американските производители на бира вече използвали новият подобрен кен. Първоначалният дизайн на Фрейз включвал издърпваща се част , която се отделяла от кутийката при отваряне, която впоследствие еволюирала в механизма, който познаваме днес.

4 и 5 Алфред Фийлдинг и Марк Шаван — Опаковъчно фолио с балончета

Популярният материал всъщност е изобретен случайно. Алфред Филдинг и Марк Шаван опитвали (неуспешно) да проектират тапети, но в процеса разбрали, че от тяхното изобретение става ефикасен опаковъчен материал. Те основали компанията Sealed Air Corporation, която в момента има годишни приходи в размер на над 8 млрд. долара и 26 300 служители в 175 страни.

6. Гарет Морган — Противогаза, пресата за изправяне на коса, светофара и др.

Гарет Морган имал едва начално образование, но въпреки това той е един от най-добрите изобретатели на своето време. На него се приписва изобретяването на противогаза, пресата за изправяне на коса, светофара и др. Неговата патентована "дишаща машина" довела до прототипа на противогазите използвани в Първата световна война — оборудване, което е спасило безброй животи.

7. Джон Уолкър — Кибритените клечки

Джон Уолкър не изобретява огъня, но изобретява начин, той да бъде малко по-преносим. По-време на експерименти Уолкър, който бил химик, случайно създал паста, която избухвала в пламъци, когато се потрие в груба повърхност. Той започва да продава кибритени клечки направени от мукавени пръчки през 1824 г. За съжаление Уолкър така и не патентова революционния си продукт и Сир Исак Холдън в крайна сметка обира славата за това изобретение.

8. Мери Фелпс Джейкъб — Модерният сутиен

Смятайки, че корсетите са старомодни Мери Фелпс Джейкъб разработва по-удобно и по-свободно бельо за жени като по този начин създава модерният сутиен през 1914 г. Малко след като патентова изобретението си Джейкъб се отегчава от бизнеса си и продава правата върху патента на Warner Brothers Corset Company за 1 500 долара. В следващите 30 години Warner печели над 15 млн. долара от изобретението.

9. Доктор Чарлс Дрю — Модерните кръвни банки

Доктор Чарлз Дрю открива нов начин за съхраняване и обработка на кръвна плазма. използвана при преливания на кръв. Неговото откритие води до коренно модерната медицина.

10. Томас Миджли Младши — Оловния бензин

Въпреки че получава медал за работата си, репутацията на Миджли в момента не е особено добра. Неговите основни изобретения, сред които са оловния бензин и хлорофлуоровъглеводородите са считани за една от основните причини за глобалното затопляне.

Освен че влиза в историята като човек, които е нанесъл големи вреди на природата, Миджли е убит от едно от собствените си изобретения. Миджли се разболява от полиомиелит и разработва система от скрипци и въжета, които е трябвало да помагат на другите да го повдигат от леглото му. През 1944 г. американският химик и инженер неволно се оплита във въжетата и се удушава.

11. Томас Адамс — Дъвката

Учителите в основните училища по цял свят трябва да „благодарят“ на Томас Адамс за това, че постоянно им се налага да порицават дъвчещи дъвка ученици. Преди да създаде дъвката Адамс се опитва да използва гъстата лепкава субстанция чикъл, извличана от дървета, в гумени ботуши, гуми за велосипеди, маски и играчки.

12. Стефани Куолек — Kevlar

Едно от най-забележимите изобретения, които са дело на жени, е материалът кевлар, който се използва в бронебойните жилетки. Той е създаден през 1965 г. от Стефани Куолек. Смята се, че кевларът е пет пъти по-здрав от стоманата. В днешно време материалът се използва в подводни кабели, ски, лодки, парашути, спирачки, космически кораби и строителни материали.

13. Пиер Лорилард Четвърти — Смокинга

Популяризирането на смокинга се приписва на Пиер Лорилард, заможен тютюнев магнат от 19 век, който живеел в Tuxedo Park, район в северозападен Ню Йорк. През октомври 1886 г. синът на Лорилард Грисуолд се появил на първия годишен есенен бал на Tuxedo Club (tuxedo – смокинг на английски език) с ново черно сако „без опашка“, с което направил модно изявление, което остава актуално десетилетия след това.