Класът на бюджетните смартфони е най-горещият тренд в момента. Новият модел Moto G, представен от щатската компания Motorola, се очаква да промени представите за бюджетен телефон.

Революцията в класа, доминиран доскоро от китайски и индийски производители, започна още през изминалата година, когато Google и LG представиха изключително евтиния модел Nexus 4, последван от бюджетния модел на Nokia - Lumia 625.

Така на останалите производители им е изключително трудно да обяснят и убедят потребителите защо трябва да плащат много повече за смартфони с близки хардуерни характеристики до тези на бюджетните модели.

Представен по-рано тази седмица, моделът Moto G е с цена от едва 135 паунда (315 лева) за телефон с 8GB памет и без договор.

Устройството е с изключителни хардуерни характеристики, включващи четириядрен процесор, 4.5 инчов HD-дисплей.

Камерата му е относително по-слаба от тази в по-скъпите модели, като е едва 5-мегапикселова, но това може да се преглътне предвид ниската му цена.

Устройството ще може да ъпдейтне софтуера си с най-новата версия Android 4.4 KitKat до края на януари.

Ниската цена най-вероятно ще принуди и останалите производители сериозно да понижат цените на евтините си модели, включително водещите производители като Samsung, HTC и LG, а дори и Apple.

Единственият въпрос, който остава, е кога устройството ще е достъпно на родния пазар.