"Свидетели сме на появата на ново поколение музеи в страната ни. Това са частни музеи, финансирани от нашите граждани-филантропи“, това заяви премиерът Дмитрий Медведев по време на церемонията по откриването на Музея на Фаберже в Санкт Петербург.

Той предлага над 4000 произведения на изкуството от края на 19 и началото на 20 век, включително девет известни яйца Faberge, които са били собственост на царското семейство Романови.

Колекцията принадлежи на руския милиардер Виктор Векселберг, ръководител на конгломерата Renova Group, който е и най-големият индивидуален собственик на яйца на Фаберже.

Той купи колекцията през 2004 г., месец преди официално да бъде предложена на търг от аукционната къща Sotheby's в Ню Йорк. Точната стойност на сделката не е известна, но се оценява на повече от 90 млн. долара.

Фирмата на Карл Фаберже е основана през 1842 г. в Санкт Петербург. Неговите яйца се превръщат в символ на лукса и той получава поръчка от цар Александър Трети да изработи подарък за съпругата му Мария.

Така се ражда традицията всяка година Фаберже да дарява великденско яйце на царската фамилия. 46 яйца на Фаберже са оцелели до наши дни, 19 от тях се намират в Русия.

Наскоро Shuvalovsky Palace, в която се помещава музеят, беше реновиран за 1.2 млрд. рубли (36.7 млн. долара).