Трудно е да си представим времената без електричество за бита, без телевизия, перални машини и хладилници. И само с лека ръка талантливи изобретатели са облекчили живота ни. Техниката, с която сме свикнали, е лека, проста и удобна за ползване. Не така обаче е изглеждала някога:


Първите перални машини на 20 век
Електрическата перална машина се появява през 1908 година. С появата си машината слага край на цяла професия – изчезват перачките.


Първият хладилника
Може би най-необходимият уред в дома преживява доста сложна история. Сложно е да се каже на кого точно дължим заслугата за него, доколкото са използвани различни технологии на охлаждане. Хладилникът с фреон, който в наши дни се ползва почти всяко домакинство, е създаден от датския инженер Кристиан Стинструп, а патентът е купен от General Electric. Компанията произвежда хладилник с име Monitor-Top, от който продава на 1 млн. броя.


Прахосмукачката, 1908
Малко хора знаят, че прахосмукачката се е появила пред хладилника. Очевидно, чистотата в къщата за изобретателите е била по-важна от запазването на свежестта на храната. Поне за Уилям Хенри Хувър, който подава молба за патент на свое име за изобретяването на прахосмукачката през 1908 година.


Първата съдомиялната
Изобретателката Жозефин Кушнер се опитва да разреши въпроса с мръсните чинии през 1866 г., създавайки първата в света съдомиялна машина. Но, за да работи, трябва много вода. Изобретението остава да чака по-добри времена и навлиза в обикновените домове отново през 1970 година.


Първото безжично радио
Но през 1955 г. моделът Regency TR-1 предизвика фурор сред населението. Първото безжично радио за бита (технологията дълго е запазена за военните) е разработка на две компании Texas Instruments of Dallas, Тексас , и Industrial Development Engineering Associates (IDEA), Индианаполис. Въпреки посредственото маркетингово представяне, за отрицателно време са продадени 150 000 броя.


Тостер
Тостер има в почти всяка къща, от 1909 г. насам. Първият електрически тостер за хляб е изобретен от Алън Макмастер в Единбург, Шотландия , но популярност на уреда, подкрепена със солидна печалба, е донесла компанията General Electric.


Първият сешоар
Първият сешоар се продава в Герамния под марката FON, регистрирана през 1908 , от електрическата компания AEG.Той е алуминиев с регулатор на мощността и дървена дръжка.


Първият телевизор
Историята на телевизора остава сравнително неясна, тъй като много изобретатели работят по идеята по приблизително едно и също време. Първите телевизори, които навлизат в бита са изглеждали така. Те са били невероятно скъпи, затова и са произведени в много ограничен тираж – едва 1000 броя.