Представете си, ако изведнъж се окаже, че трябва да замените клавиатурата на компютъра, с която сте свикнали, с класическа пишеща машина. Най-вероятно мъките ви биха започнали още с това колко силно трябва да удряте по клавишите до факта, че корекциите на написаното са почти невъзможни- трябва да започвате всеки път отначало.

Свикнали сме с това, че всичко, създадено от човека, се усъвършенства, развива и намира нови приложения. Но има и такива изобретения, които никога не са променяни, с изключение на някои естетически нововъведения и нови материали, от които се произвеждат. Технологията им остава неизменна по 100 и повече години:

Бодливата тел

В края на 1872 фермер от щата Илинойс на име Хенри Роуз решил да направи телена ограда с дъски между мрежата, за да опази добитъка си, а година по-късно представил патентованото си изобретение на селскостопанско изложение в Де Калб, Илинойс.

Джозеф Глиден, Джейкъб Хейш, Чарлз Франсис Уошбьорн и Исаак Елууд харесват идеята и се заемат с разработката на по-евтино и лесно за комерсиализация влакно, от което да се правят мрежи. В края на 1870-те г. те патентоват бодливата телена мрежа. Само през 1875 г. в САЩ са продадени 270 т бодлива тел, а през 1 900 г. продажбите са вече 150 000 т. Бодливата тел става първото ограждение, способно да спре едър рогат добитък, при това – значително по-евтино и лесно за монтиране от дървените и каменни огради. Това изобретение дава тласък на животновъдството в Северна Америка. До наши дни бодливата тел не е претърпяла никакви промени.

Опаковъчното фолио с балончета

В края на 1950 г., когато светът е запленен от манията по Космоса, на Алфред Филдинг и Марк Шаван им хрумва идеята да създадат тапети в духа на научната фантастика: пластмасови, триизмерни и приятни на допир. Бизнес начинанието няма успех, но двамата успяват да превърнат провала в успех: през 1964 г. те патентоват "метод за получаване на многослоен удароустойчив абсорбиращ материал", или познатото на всички опаковъчно фолио с балончета. Останало до ден-днешен неизменно в този вид, фолиото слага край на опаковането на крехки предмети в стари вестници.

Столът-люлка

Някои приписват заслугата за люлеещите се столове на Бенджамин Франклин, но не е така – такива кресла имало в Англия още през 1766 г. В началото те били създадени за хора, страдащи от болки в гърба или ревматизъм, и се смятало, че успокояват.

Кламерът

Въпреки цялото разнообразие на цветове и аксесоари, кламерът и до днес си остава двойно навита тел. До появата на издължените кламери, в канцелариите разполагали с цял арсенал от невероятни по форми топлийки, игли, „крила“, „триъгълници“ и какво ли не, за да въведат порядък в бумагите си. Въпреки че не знаем кой именно е изобретил кламера, заслугата за модерния изглед на този офис консуматив дължим на усилията и бизнес нюха на британската фирма Manufacturing Gem.

Чайникът

Археолозите смятат, че традицията на чая се е появила по време на царуването на династията Юан през 1279 г. в Китай. От тази епоха са открити саксии, направени от глина, и чайници за завиране на вода. Днес има невероятно разнообразие: можете да си купите чайник от хартия или от титан, но перфектният дизайн от дръжка, капак и чучур остават непроменен.

Мухобойката

През 1900 г. Робърт Монтгомъри патентова изобретение, наречено The Fighter Flies. Той призовава жителите на Канзас да убиват насекомите с изобретената от него мухобойка както и където сварят, за да спрат разпространението на болести. Освен че остава непроменена с годините, мухобойката остава най-популярното средство за борба с насекомите чак до появата на аерозолите в търговската мрежа.

Капанът

Капанът, изобретен от Уилям Хукър, става благословия за целия цивилизован свят, защото успява да се бори с мишата напаст доста по-добре от домашната котка. По-късно към изобретението Джон Маст добавя и метална кутия, за да го направи по-малко опасен за хората. С това подобренията приключват.

Легото

Дърводелецът Оле Кърк Кристиансен започва да произвежда своите "автоматично събиращи се тухли" през 1949 година. Той използва пластмаса още през тези години - скъп, чуплив и вероятно радиоактивен материал. Първите кубчета не се радват на популяпрност сред родителите, убедени че истинските играчки се правят от дърво и метал.

В крайна сметка, синът Готфрид подобрява производствения процес и патентова Lego през 1958 година. Трябва да се отбележи, че първите компоненти, направени преди 50 години, може лесно да се използват с чисто нови части Lego, без страх от несъответствия.