Ожесточена бракоразводна битка, в която милиардери от САЩ до Русия бяха призовани за свидетели и която хвърли светлина по въпроса с укриването на активи в международни данъчни райове, завърши с присъдени 20 млн. паунда (33 млн. долара) в полза на съпругата, информира CNBC.

Мишел Янг, която е била принудена да замени луксозния си начин на живот с двустаен апартамент, в който живее с двете си дъщери, когато нейния съпруг Скт Янг обявява фалит, определи присъдената й от съда сума като "срамна." Според нейните адвокати тя е трябвало да получи между 300 млн. паунда (486 млн. долара) и 400 млн. паунда (648 млн. долара).

В продължение на седем години Янг е похарчила 6.5 млн. паунда (10.5 млн. долара), основно взети назаем, за да се опита да получи част от активите в размер на 1 млрд. паунда (1.6 млрд. долара), които се смята, че нейният съпруг е укрил.

Въпреки това съдът заключи, че няма достатъчно доказателства, че Янг, който изкара шест месеца в затвора за проявяване на неуважение към съда, е укрил активи чак в такива размери, в каквито тя смята.

Съдията е отсъдил, че имотният инвеститор Янг, който твърди, че е изгубил цяло състояние в неуспешно бизнес начинание, укрива активи за едва 45 млн. паунда и че съпругата на Янг има право да получи 20 млн. паунда от тях. Янг пък трябва да се разплати в срок от четири седмици.

"Това бе една отчаяна седемгодишна борба за мен и моите дъщери с един влиятелен маниак, които смята, че може да укрие огромното си богатство, използвайки своите приятели," е заявила Мишел Янг.

По време на делото в съда се явиха редица големи имена в бизнес. Скот Янг имаше репутация на бизнесмен, които строи за супер богатите, а неговата съпруга, която все още отказва да му даде развод, е получавала плащания от някои от неговите богати приятели докато той е вървял към фалит.

Милиардерът Филип Грийн, който притежава TopShop; финландският бизнесмен Пою Заблудович, който разполага с активи в Лас Вегас, руският милиардер Руслан Фомичев и лондонския ресторантьор Ричард Керинг дадоха показания по време на процеса.