През тази година Шон Дарби от Jefferies бе един от най-бичи настроените за щатския пазар анализатори, като до този момент се оказва прав. Какви са очакванията му за представянето на S&P 500 за следващата година обаче?

В последното писмо на специалиста към клиентите на институцията Дарби продължава с позитивните си очаквания. Той прогнозира поскъпване на широкия индекс до 1 931 пункта през следващата година.

“Оставаме бичи настроени за представянето на щатския пазар спрямо това на останалите пазари“, коментира Дарби. „Очакваме щатският пазар да се представя по-добре от развиващите се пазари и в унисон с европейските. Щатските пазари предоставят добра селективна стойност за инвеститорите".

Според Дарби на пазара в момента действат редица сили, които го подкрепят, както и такива, които го дърпат надолу. Той обаче не очаква да станем свидетели на сериозна корекция, докато не видим комбинация между разочароващи резултати от компаниите и влошаване на кредитните пазари.

В същото време бъдещата доходност на фондовите пазари остава в известна степен ограничена в следствие на наскорошния ръст и повишеното предлагане от инвеститори, прибиращи част от печалбите си от пазара.

Налице са естествени граници по отношение на повишението на съотношението цена-печалба, след като компаниите ще предприемат действия да повишат капитала си с емитирането на акции при твърде голямото му повишение.

Печалбата на индекса S&P 500 се очаква да нарасне с 10% до 121.20 долара през следващата година, според прогнозите на специалиста.