Министър-председателят Пламен Орешарски потвърди интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. долара. В изказването си на Срещата на върха Китай - Централна и Източна Европа в Букурещ премиерът посочи, че желанието ни е да привлечем китайско участие във важни национални и регионални проекти - магистрали, ж.п. линии, хидросъоръжения, пристанища, летища и др. Той обаче изтъкна, че за да могат държавите-членки на ЕС да се възползват от средствата по кредитната линия, е необходимо китайската страна да възприеме по-гъвкав подход по отношение на финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на ЕС.

Пламен Орешарски каза, че държавите-членки са ограничени във възможността си да предоставят държавни гаранции, поради което подход, който допуска реализация на проектите чрез публично-частно партньорство или концесия, би бил по-успешен.

Министър-председателят определи инициативата на китайското правителство за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа като успешна и ползотворна. Той посочи, че само две години след старта й се наблюдава нова динамика в отношенията както на политическо, така и на икономическо равнище. Ценен резултат от това сътрудничество е значително засиленият интерес на водещи китайски компании към страната ни и към региона.

„Сега наша основна задача е да реализираме потенциала за сътрудничество по ефективен, открит и прозрачен начин. Фокусът следва да е върху практични и ориентирани към резултати проекти и форми на сътрудничество, които да изпълнят Инициативата със съдържание", изтъкна Орешарски.

Българският премиер посочи, че най-важен резултат би бил увеличаване на китайските инвестиции и туристи, осигуряването на по-свободен достъп на наши стоки до китайския пазар, навлизането на повече китайски компании в технически паркове и икономически зони, активизирането на академичния и младежки обмен. „Приветстваме китайските предложения за сътрудничество в рамките на Инициативата и сме готови да се включим активно в тяхното осъществяване съобразно възможностите и интересите си и в съответствие с политиките на ЕС", каза министър-председателят.

Един от приоритетите по Инициативата е сътрудничеството в областта на земеделието. Премиерът Орешарски приветства китайското предложение за учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.