Марк Пентекост просто искал да заработва още по 500 долара на месец, за да се грижи за семейството си. В крайна сметка той се запалва по предприемачеството и става мултимилионер, пише Forbes.

Компанията на Пентескот It Works! се занимава с директни продажби на оформящи тялото колани, здравословни храни и козметични продукти. Текстилните колани, които обещават да стегнат и тонизират кожата, може да изглеждат малко странни на някои потребители, но числата не лъжат. It Works! очаква да завърши 2013 г. с продажби за около 500 млн. долара.

Пентекост, който е баща на три деца, бил гимназиален учител по математика и треньор на баскетболния отбор на училището, в което работел в Гранд Рапидс, Мичиган, в началото на 90-те години. Идеята за допълнителни доходи всеки месец го накарала да търси източници на средства извън учителската му заплатата.

“Мечтаехме. Имаше още неща, които искахме”, казва Пентекост, който в момента е на 56 г. “Аз съм от тези хора, които постоянно четат книги как да се усъвършенстват и да вървят напред. Обичах да чета биографиите на други хора и винаги се опитвах да намеря начин как да изкарам допълнителни средства. Харесваше ми да преподавам и да бъда треньор, но доходите не бяха достатъчни, за да продължавам да се грижа за семейство си.”

През 1993 г. Пентекост започва да работи с Excel Telecommunications, която продавала пакети с разговори през фиксирани телефонни линии. В процеса на работа той открива, че продажбите му се отдават и скоро става един от най-добрите служители на компанията, печелейки между 300 000 и 500 000 долара годишна в своя пик. Той спира да преподава през 1995 г.

С намаляването на използването на фиксираните телефонни линии и навлизането на мобилните телефони, Пентекост разбира, че неговата индустрия се е променила завинаги и до 1999 г. неговото работно място вече е ненужно. Той напуска компанията, но взема със себе си ентусиазма към индустрията на директните продажби. “Тогава си казах, че ако отново се занимавам с това, ще бъде като собственик на компания, така че да мога да контролирам съдбата си.”

Пентекост запълва празнината, като инвестира в търговски имоти. “Мислех, че ще стана Доналд Тръмп на Гранд Рапидс.” Желанието му да се занимава с директни продажби обаче остава и той започва да търси нещо, което да продава, за да положи основите на нова компания.

Продуктът, оформящи колани за тяло, привлича неговото внимание в края 2000 г. като възможност да се възползва от загрижеността на представителите на поколението, родено след Втората световна война, за физическото им състояние. “Хората започваха да се си задават все повече въпроса как да останем по-млади.” След като посещава производител в Мексико, Пентекост получава ексклузивните права да продава продукта. Така през 2001 г. създава It Works! с пари спестени от предишната му работа в Excel Telecommunications и от продажба на имоти.

Използвайки мрежата си от близки приятели от Excel, както и помощта на съпругата си Синди, която става съсобственик, Пентекост и компания започват да правят презентации по домовете и в хотели в Мичиган, Вирджиния и Северна Каролина, а по-късно и на други места. Бизнесът обаче тръгва бавно. Продажбите на компанията през 2002 г. възлизат на 431 000 долара, а тя отчита загуба.

До Коледата на 2004 г. компанията все още не успява да набере скорост, Пентекост харчи още от своите средства, за да я поддържа. Няколко месеца по-късно нещата тръгват нагоре, като благодарение на усърдната работа на служителите в най-различни щати се заражда интерес. Компанията излиза на печалба през 2005 г.

До 2008 г. It Works! вече е изплатила всичките си задължения, а на следващата година пробива и в Канада. През 2010 г. продажбите й възлизат на 27 млн. долара. Година по-късно те вече са 46 млн. долара, а през 2012 г. продажбите надхвърлят 200 млн. долара.

Днес централата на It Works! във Флорида, а компанията продава своите продукти в 12 държави. Сред 60-те хиляди служители и търговци на компанията са и децата на Пентекост Ками (34 г.); Киндси (31 г.) и Кайлър (29 г.), които участва както в продажбите така и в благотворителната й дейност.

It Works! Строи нова централа отново във Флорида и е на път да навлезе в още осем страни.

„Тук ми харесва, защото е спокойно и обичам да нося сандали и къси панталони“, казва Пентекост. „За мен не е важно колко е висок коефициента на интелигентност на човек, а колко силен е характера му.”