При толкова много информация за световните фондови пазари човек може лесно да се обърка. От друга страна това, което четем за развитите фондови борси по света, а дори и за развиващите се, не винаги е приложимо на родната фондова борса.

Може да се каже, че родният фондов пазар е относително млад, а инвестиционната култура на българите относително ниска и двата фактора често водят до „изкривени представи“.

Ето някои от разпространените схващания на хората, когато чуят понятието БФБ и какви са погрешните им асоциации, свързани с БФБ:

1. Инвестирането в акции е нещо като хазарта

За съжаление това е най-разпространеното схващане на българите за фондовия пазар. То до голяма степен се е наложило поради факта, че борсата бе широко отразена в медиите в момент, когато пазарът бе достигнал своя пик. Всъщност именно това на развитите пазари се приема като сигнал за обръщане на тренда.

За съжаление хората за пръв път чуваха за борсов пазар и нямаха достатъчно инвестиционен опит.

Вследствие на значителните загуби, които малките инвеститори преживяха, ще трябват да минат още няколко борсови цикъла, преди те да започнат да гледат на пазара като нещо различно от хазарта – а именно алтернативно място за техните спестявания.

Всъщност историята на всички борси по света – включително и на най-малките и най-слабо развитите, сочи, че се преминава през различни цикли, а инвеститорите печелят, когато участват достатъчно дълго на пазара и когато инвестират в моменти на страх.

Отново в исторически план доходността от инвестициите на борсите при дълъг период почти винаги се е оказвала с по-добра възвръщаемост от тази на депозитите (най-предпочитаната алтернатива за спестявания на българите).

2. Няма никаква логика при движението в цените на акциите

Това популярно схващане кара много хора да се страхуват да започнат да тъгуват. Но естествено това е мит.

Какво всъщност означава да притежаваш акции?

Акцията е дял от една компания, а този, който я притежава, има право на съответен дял от активите и печалбата на компанията. Често хората гледат на книжата само като на инструмент или като на стока, която купуват и продават, без да се замислят какво всъщност означава тя. Инвеститорите на фондовия пазар се стремят към печалбата, която дружествата ще заделят за акционерите.

Затова цената на акциите непрекъснато се колебае – бизнес условията се променят непрекъснато, а с тях се менят и перспективите за печалба на съответните фирми. Да се оцени правилно една компания, не е лесна задача. Има толкова много фактори, че краткосрочните промени в цените на акциите може да ви изглеждат случайни.

Но в дългосрочна перспектива стойността на една фирма винаги зависи от печалбата, която тя прави, и по-скоро от тази, която се очаква да направи.

В краткосрочен план една компания може и да оцелее известно време без добри печалби, но инвеститорите не могат да бъдат заблуждавани за дълго – рано или късно цената на акциите ще достигне реалната стойност, отговаряща на стойността на компанията.

3. Фондовият пазар е нещо като ВИП клуб, до който обикновените хора нямат достъп и шанс за успех.

Повечето хора си представят борсата като място, където се купуват и продават акции физически, представи, придобити вероятно от филмите. В действителност фондовият пазар е достъпен за всички посредством услугите и платформите на брокерите. Така всеки има достъп до пазара от всяко място, което разполага с компютър и интернет. Нещо повече не се изискват дори големи суми, за да започнете да търгувате.

4. „Няма как да загубиш“ бързо се превърна в „няма как да спечелиш“

Инвеститорите често имат склонност да залитат от една крайност в друга. И докато крайностите често са симптом за промяна и възможност на фондовия пазар, в момента в главите на широките инвеститори стои тезата, че на борсата „няма как да спечелиш“. Тотално противоположно на схващането преди шест години, че на борсата „няма как да загубиш“. Добре е хората винаги да си припомнят, че крайностите не са добър вариант и „истината винагi е някъде по средата“.

5. Не ви е нужно да знаете кой знае какво за фондовия пазар, за да успеете

Именно този мит доведе до сериозни загуби за масовите инвеститори на БФБ. Това в съчетание със стадния ефект и възприятието „щом другите го правят и печелят, значи не е толкова сложно, мога и аз“ бяха сред основните проблеми на родния пазар при пика му.

На пазара трябва да се гледа, като на алтернатива за реализиране на „доходност“ в дългосрочен план, като целта на инвеститорите трябва да е тази доходност да е по-висока в сравнение с алтернативните спестовни схеми.