Германия и Франция се присъединиха към Великобритания за ограничаването на социалните помощи за имигранти от ЕС, пише "Файненшъл таймс".

Берлин и Париж споделят опасенията на британския премиер Дейвид Камерън, че миграционна вълна от румънски и български работници догодина ще увеличи подкрепата за десни популистки партии на изборите за Европейски парламент през 2014 г., отбелязва вестникът, цитиран от Фокус и БТА.

Новата широка коалиция на Ангела Меркел се ангажира с крути мерки срещу "неоправданите претенции за социални помощи", за да ограничи мотивацията за имигриране, а Франция поиска по-строг контрол за временно работещи чужденци.

Вчера ЕК реагира остро на обявените от британския премиер Дейвид Камерън усилия за засилване на законите за имиграцията, като подчерта, че свободата на движението в ЕС не подлежи на преговори и порица Камерън, че представя Великобритания като „неприятна страна”, предаде EurAktiv.

Еврокомисарят за социалната политика Ласло Андор предупреди срещу „истерията” и определи мерките на Камерън, които бяха изготвени поради опасенията от масов приток на българи и румънци след началото на 2014 година, като „неуместно преувеличение”.

„Две трети от мигрантите във Великобритания са от страни извън ЕС, така че трябва да дадем по-точна картина”, заяви Андор.

От своя страна, комисарят за правосъдието Вивиан Рединг подчерта, че правото на свободно движение не подлежи на преговори, и добави, че във Великобритания много компании извличат полза от това право.

Тази реторика обаче даде плодове – 82% от британците искат налагане на ограничения за българите и румънците, а 52% от тях искат да се сложи край на свободното движение в ЕС въобще.

Истината обаче е, че 8% от европейските имигранти във Великобритания са безработни, а само 2% взимат помощи, допълва в. Le Monde. Повечето от имигрантите са млади и без деца. Те идват, за да работят, което означава, че плащат данъци, коментира изданието.