Японските акции върнаха леко, след като вчера приключиха при най-високото си ниво от шест седмици насам в следствие на продължаващото поевтиняване на йената. Така японският Nikkei регистрира най-добрия си ноември от 2005 г. насам.

На положителна територия се очаква да отворят и европейските индекси, като фокусът най-вероятно ще е насочен към Испания, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на страната до „стабилен“ от „негативен“.

Инвеститорите използват йената като валута, срещу която купуват други валути с по-високи лихви, предвид на политиката на японската централна банка, насочена към евтини пари.

Често валутата, която инвеститорите купуват, е щатският долар заради очакванията Фед да започне да ограничава паричните си стимули за водещата световна икономика.

Японската валута достигна петгодишно дъно спрямо еврото при ниво от 139.705 йени, както и шестмесечен минимум спрямо щатския долар при 102.61 йени.

Според анализатори известно връщане на японските индекси в края на годината е възможно в следствие на прибиране на печалби от страна на институционалните инвеститори. На този етап обаче пред инвеститорите няма причина да скъсяват пазара.

Междувременно азиатските индекси се насочват към първото си месечно понижение от август насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се търгува без съществено изменение в нивата си при слаби търгувани обеми. От началото на годината показателят е добавил 9.7% към стойността си, докато за ноември спадът му възлиза на 0.3%.

Индексът се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 14, което е най-високата стойност от май насам. За сравнение щатският Standard & Poor’s 500 е с подобно съотношение от 16.2, а европейският Stoxx Europe 600 Index с 15.2.

Хонконгският индекс Hang Seng добави 0.3% към стойността си, докато шанхайският се търгува без съществено изменение.

Петролът се насочва към третото си поредно месечно понижение, което е най-дългата му губеща серия от близо пет години насам заради растящия износ на страните от ОПЕК и повишаващите се запаси в САЩ.

Златото също е на път да отбележи губещ месец, като понижи стойността си с 6.1% през този месец и е едва на 5% от дъното си при 1 180 долара за унция.