Собственици на централи за зелена енергия излизат на протест пред Министерство на икономиката и енергетиката срещу новата 20 процентова такса върху оборотите, която депутатите обмислят да въведат от догодина.

Ставката беше заложена в Бюджета за 2014, по предложение на партия Атака, а вчера финансовият министър Петър Чобанов каза, че допълнителните пари, които ще влязат в хазната – около 160 млн. лева, ще бъдат предназначени за допълнителен буфер, освен ако законодателят, т.е. парламентът, не реши друго. По думите му не ни заплашват европейски санкции заради таксата.

„Решението за 20% такса върху приходите на ВЕИ-тата е лошо“, коментира тази сътрин пред БНР директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. :Въвежда се норма, която идва неочаквано за всички. В интерес на истината решение за намаляване на цената на ВЕИ е очаквано от всички, подобен дебат тече и в Германия.

Не е ясно обаче какво искаме да постигнем с тези решения“„

По думите на Стефанов внасянето на решение в Закона за бюджета, който променя друг закон, е ужасно порочна практика, която толкова многократно е коментирано. Това спокойно може да влезе във всички учебници като пример за лошо управление не само в енергетиката, но и в парламента.

„Ако отидат тези пари в бюджета като някакъв вид резерв това означава, че ще обложите потребителите на електрическа енергия с един допълнителен данък, които ще се ползва от всички за общи цели в бюджета. На практика по този начин се облагат енергийно бедните в градовете и ги прехвърляте към другите енергийно бедни, които не ползват електроенергия, например над 90% от българските домакинства в селските региони на практика ползват дърва и въглища за огрев, така че едва ли ги засяга толкова цената на ВЕИ", обясни Стефанов.

Той смята, че по-добрият вариант би бил преди да се вземе решение, българските депутати и правителството да направят обстоен анализ, да разгледат европейските практики.