Широкият индекс S&P 500 може да достигне нивото от 1 900 до края на следващата година според главния анализатор на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Дейвид Костин, отговарящ за щатския пазар.

Той очаква щатската икономика да продължи да се подобрява, като отхвърли спекулациите, че пазарът е в състояние на балонизиране в интервю за изданието CNBC.

Инвеститорите обаче трябва да се подготвени за корекция от 10% в рамките на следващата година, смята Костин.

„Като цяло ръстът в печалбите и подобряващата се икономическа ситуация са в ход и това е позитивно“, коментира Костин. „Причина за потенциална корекция обаче може да стане силното повишение на щатските индекси, които са нараснали с близо 50% за 18 месеца, без да има корекция в рамките на 10%. Така индексите на практика се изстреляха право нагоре“, допълва специалистът.

Шансовете за корекция през следващата година са 67%, според Костин. Анализаторът очаква съотношението цена-печалба на щатските компании да се запази около 15, като моментно може да се повиши до 16.

„Повечето компании рефинансираха своите задължения, като удължиха матуритета им“, коментира Костин. „Компаниите се възползваха от безпрецедентно ниските лихви, за да оптимизират дълговия си профил. Това ще се отрази и в резултатите им в бъдеще“.

На инвеститорите Костин препоръчва компании, които използват капитала си да купуват обратно свои акции и да плащат дивиденти.