Данните на Световната организация по изхранването (ФАО) показват, че въпреки световния проблем с глада повече от 1 млрд. тона храни, които възлизат на обща стойност над 750 млрд. долара, се изхвърлят по света всяка година. У нас – около 700 хил. т храна отиват на боклука, въпреки че 1.6 млн. българи живеят в нужда. Хранителните отпадъци, които изхвърляме, пълнят над 28% от съдържанието на кофите за боклук. Можем ли да намалим тази излишна загуба и също така – разходите си. Нека видим няколко съвета, обменени между потребители на сайт за лайфхакинг (life hacking- продуктивни трикове, които улесняват живота ни бързо, лесно и с най-малко нерви, средства и енергия):

Лукът, поставен в стар чорапогащник, може да издържи до 8 месеца.

Нарязаните зеленчуци се запазват, ако бъдат поставени сухи в пластмасови бутилки в хладилника.

Следвайте правилата кои продукти се съхраняват при стайна температура и кои в хладилника. При стайна температура: авокадо, кайсии, банани, цитрусови плодове, чесън, киви, пъпеши, нектарини, лук, круши, праскови, сливи, ананас, картофи. 2. В хладилника: ябълки, боб, плодове, броколи, зеле, моркови, карфиол, целина, череши, царевица, краставици, тиквички, джинджифил, грозде, зелени листни зеленчуци, гъби.

За да запазите подправките свежи, поставяйки ги в "букет" във вода като цветя, а след това сложете отгоре пакет, завържете с лента и поставете в хладилника. Това ще помогне да запазите по-дълго подправки като магданоз, босилек и пресен лук.

Или можете да използвате уред като този. Нарича се Herb Savor и може да съхрани свежи подправки до 3 седмици.

Не съхранявайте лук с картофи, такабързо се разваля. Сложете го хладно и сухо място с добра циркулация на въздуха. В тези условия лукът се запазва 2-3 месеца.

Картофите не покълват, ако се съхраняват заедно с ябълки.

Една гнила ябълка може да развали останалите.

Сиренето не се изсушава от отрязаната страна, ако го намажете с малко количество масло.

И още нещо за сирене ... Увийте го в специална восъчна хартия за сирене. Дръжте сиренето в най-топлата част на хладилника (на рафта за сирене или в кутията за зеленчуци).

Свежите треви могат да се съхраняват във фризер, замразени с малко зехтин. Работи перфектно с розмарин, мащерка и риган, но не и с копър, босилек и мента.

Дръжте храната, както следва: 1. Температурата в хладилника - 5 ° С или по-ниска. При по-висока температура могат да се размножават вредни бактерии. 2. Проверете нивото на влага в кутиите – те трябва да са сухи. 3. Всички остатъци от храна съхранявайте в стъклени съдове (до 4 дни). 4. Никога не дръжте едни до други зеленчуци, плодове и месо. 5. Не съхранявайте мляко и бързо развалящи се храни на вратата на хладилника! 6. Месото и морските дарове съхранявайте долния рафт. Опаковайте ги правилно, за да не текат върху другите храни. 7. Въздухът трябва да циркулира свободно през хладилника, не го претрупвайте. 8. Не режете плодове, зеленчуци и месо, ако не искате да ги готвите веднага. 9. Слагайте по-старите продукти по-напред, за да не ги забравите.10. Редовно почиствайте хладилника. Незабавно премахнете всичко развалено.

Ако увиете опашките на бананите с прозрачно фолио, те издържат в продължение на 3-5 дни по-дълго.

Този трик с хартиена кърпа ще помогне на вашата салата да остане свежи през цялата седмица. Кърпата ще абсорбира влагата.

Преди да поставите в хладилника целина, броколи и маруля, ги увийте във фолио.

Стъклените буркани са незаменими за съхранение. Те са много по-полезни, отколкото пластмасовите контейнери.

Не съхранявайте домати в найлонови пликове -етиленът ускори гниенето. Неузрели домати съхранявайте в хартиена торбичка или поотделно на рафта. Зрелите домати трябва да се съхраняват при стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, с опашката нагоре. Почти презрели домати вече се съхраняват в хладилни.

Ядките трябва да се изпекът възможно най-скоро след покупката, за да не гранясат от влагат и да не развиват бактерии. Печените ядки запазват аромата по-дълго. Да се ​​съхранява в хладилник.

Гъби се запазват в хартиена торбичка, а не в найлон.