„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на Майка България. Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“ - така възкликва великият Иван Вазов, възхитен от красотата на този край.

Тетевен се намира в полите на Стара планина, между върховете Острич, Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен. Районът е населен още от древни времена, а през 19 век е един от занаятчийските центрове на страната.

Гражданите му развиват 27 различни занаята, а заради златарското им изкуство турците го наричат Алтън Тетевен (Златен Тетевен).

Днес градът и областта съчетават красива природа с историческо наследство. Ето пет причини, поради които да посетите Тетевен.

Тетевенският Балкан

Централната част от Стара планина, която се намира около Тетевен, се нарича Тетевенски Балкан. Тук можете да се насладите на едни от най-красивите природни гледки у нас.

В района се намира биосферният резерват Боатин, в който растат букови гори на повече от 200 години, известни с най-високите дървета у нас от този вид. Из тях бродят застрашени животински видове, като кафявата мечка и птицата черен въглещар.

Река Вит

Черни Вит и Бели Вит се сливат в една река в тетевенския квартал Полатен. В района на Гложене водите й попадат в карстови пукнатини и подхранват най-големия карстов извор у нас – Глава панега. Реката продължава пътя си през страната и се влива в Дунав.

Заслонът Опасния зъб
За да стигнете до заслона, трябва да тръгнете по едноименната екопътека. Тя започва от центъра на града и се изкачва до връх Петрахиля. От площадката на заслона се разкрива поразителна гледка към града и околностите му.

Гложенски манастир

Намира се на 12 км от Тетевен, в близост до село Гложене. Кацнал е на скалите на над 1000 м надморска височина.

Основан през XVI век, по архитектура манастирът прилича на атонските. Той е любимо място на Васил Левски и днес килията, в която се е крил, все още може да се види.

Вижте кои са най-красивите български манастири

Васил Друмев, с монашеско име Климент, е заточен в светата обител от Стефан Стамболов. Това е българският манастир, от който се открива може би най-красивата гледка към околността.

Къщите на четниците

В село Гложене Васил Левски основава един от най-многолюдните революционни комитети в страната. Много жители на Тетевен също се включват в революционните борби и днес за тях, освен историята, припомнят и запазените къщи в града.

Повечето от тях са обявени за паметници на културата и са със запазена архитектура. Историческият музей в града пък пази предмети, свидетелстващи за традиционните бит и култура по това време.

В близост до известното село Рибарица пък намира смъртта си Георги Бенковски. Хръвковатата чета обикаля Тетевенския Балкат, когато е предадена и водачът й е убит на брега на малката река Костина.

Легендата разказва, че тук турците отрязват главата на Бенковски и я измиват в извора, днес наречен Кървавото кладенче. След това я изпращат в София за назидание.

Снимки: Wikimedia Commons