Пълноценен живот означава съчетание от смисъл, любов, сигурност, производителност и щастие. Освен своите основни и нужди като храна и подслон, повечето от нас имат желание за „нещо повече“ в живота, макар невинаги да знаем какво точно. Психолозите и изследователите обаче са забелязали, че хората, които определят живота си като пълноценен, често имат тези общи черти:

1. Наличието на разнообразни здравословни хобита / дейности.

Хората, които имат разумен брой хобита и дейности, създаващи положителни емоции, умеят да се наслаждават на времето и се чувстват по-пълноценни. Динамичните спортове като танци, бягане, тенис, походи и чести разходки, както и рекламиращи увлечения като масажи, йога и медитация, имат безценен принос за това да се чувствате добре.

2. Реалистичен оптимизъм и чувство на благодарност.

Въпреки че са наясно с отрицателните страни на живота и неговата полярност, хората, които живеят пълноценно, се фокусират повече върху позитивното. Те също изпитват чувство на благодарност за това, което имат, от най-простите до по-сложните неща.

3. Умерено ниво на самодисциплина.

Те имат самодисциплина по отношение на своето поведение, но в същото време запазват периметър, в който могат да да бъдат спонтанни. Този точен баланс предпазва от тревожност, когато предстоят промени.

Вижте още: Девет навика на продуктивните хора

4. Опознаване на собствения талант.

Има 24 основни силни страни на характера, които са били идентифицирани от Селигман - от творчеството на откритост, любов към ученето, смелост, честност, автентичност, упоритост, до способност да обичаш и да бъдеш обичан сред много други. Хората, които имат пълноценен живот, имат много от тези добродетели и да ги използват, за да създадат положителни чувства в себе си и другите.

5. Чувството на щастие.

Хората, които водят пълноценен живот, знаят, че чувството за благополучие е субективно и не е само моментно. Те имат способността да се направи анализ на разходите и ползите в различните житейски ситуации, за да видят как могат да бъдат щастливи и спокойни дългосрочно. С други думи, те не действат импулсивно и не търсят незабавни удоволствия.

6. Наличието на кауза.

Те използват своите силни страни и добродетели, за да си сътрудничат с другите за нещо по-голямо от самите тях. Усещането, че създаваме нещо положително придава смисъл в живота.

Вижте още: 20 неща, които 20-годишните не знаят

7. Хората, които водят пълноценен живот, умеят да общуват.

Хората, които водят пълноценен живот, умеят да създават и поддържат значими за тях връзки. Те са толерантни и достатъчно способни да създадат необременени от драми отношения.

Както виждате това, което ви е необходимо за пълноценен живот, не се свежда до това какво притежавате и къде сте в социалната йерархия. Усещането за пълноценност е субективно чувство и ако искате да го имате, трябва да промените вашия вътрешен свят, включително и вашите възприятия, начин на мислене, как виждат нещата, как реагирате и как ги тълкувате. Не забравяйте - вие сте господар на собствените си чувства и мисли и никой друг няма контрол над тях. Въпросът е, какво ще изберете за своя живот и кога?