През последните седмици фондовият ни пазар пое възходящ тренд, но спрямо западните пазари изостава значително, въпреки числовото изражение на процентните изменения на основните по-ликвидни позиции.

Това заяви за Profit.bg Александър Пеев, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт АД.

Не трябва да забравяме през 2008 г. и началото на 2009 г., че същите тези сини чипове претърпяха резки спадове, губейки пазарна капитализация в пъти само за няколко седмици и за по 2-3 месеца, така че едно възстановяване от също толкова пъти нагоре не бива да притеснява никого в цифрово изражение, допълни той.

В тази връзка, поради свиването на фондовия ни пазар през последните години, основна роля при комуникацията с клиенти са брокерите вместо анализаторите, а това не бива да е така.

Брокерите се съсредочават в рейнджове, в цифровите изменения на една акция, като по този начин пренебрегват вътрешноприсъщата оценка на дадена компания.

От тук един инвеститор не смее да инвестира толкова в позиция, която е отбелязала ръст, примерно от 110%, а всъщност цената на акцията струва дори още 3 пъти отгоре.

Компании с добри финансови показатели и пазарни съотношения към третото тримесечие на годината са Стара Планина Холд АД, Албена АД, Монбат, Химимпорт, Зърнени храни България, ТБ Първа Инвестиционна Банка, Адванс Терафонд АДСИЦ, Хидравлични елементи и системи АД, ТБ Централна Кооперативна Банка, смята Пеев.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.