Повишена рекламна активност през последните дни и месеци се забелязва от един сектор – този на фирмите, отпускащи бързи кредити.

Пост в една от социалните мрежи в последните дни обаче съвсем точно описва голяма част от тези компании. Той гласи: имах големи проблеми и теглих бърз кредит. Оказа се, че проблемите ми въобще не са били големи.

И как да не е истина, като се оказва, че фирмите кредитират, обикновено с малки суми при доста „добри“ (за тях) условия, често надвишаващи ГПР от 100.

Защо теглим бързи кредити?

Спешна нужда от кеш – до заплата или за новата ни покупка ни подтиква да се обърнем към компании за бързи кредити. Лесният достъп до финансирането, както и занижените критерии за отпускането на заеми прави тези фирми доста атрактивни, особено в периоди на криза.

Ниските суми, обикновено до 200 или до 400 лв. не са приоритет за банките, откъдето можем да изтеглим потребителски кредит при доста по-добри условия, но за сметка на това при по-високи изисквания.

Именно бързината, с която получаваме заема, е най-голямото предимство на въпросните компании. Особено през последните месеци от годината, когато българите се нуждаят от кеш, за да закупят подаръци за най-близките си хора.

Доста често бързите кредити се ползват и за попълване на семейния бюджет и/или заплащане на комунални услуги.

Бизнесът расте, но става по-труден

Проучване на една от големите компании в сектора, сочи, че най-често клиентите им прибягват отново до техните услуги в различни периоди от живота им. Наистина, ако днес сме добре финансово, това не означава, че утре няма да се нуждаем от бърз кредит.

Въпросът обаче е не дали да взимаме подобен заем или не, основното е да внимавате какво разписвате. Защото срещу подписа ви лесно ще запълните бюджета за месеца, но дали ще е толкова лесно и да заплащате всяка седмица, или всеки месец очакваната вноска.

Все повече хора изпитват трудности

Безработицата в страната, която по последни данни вече е 12%, забавените плащания в отделни сектори, а също и намаленията за заплатите в други сектори на икономиката води все повече хора до основната мисъл как да се „върже“ семейния бюджет.

Ако вече сте клиент на компаниите за бързи кредити може да поискате справка какво ви остава да платите до края на срока на вашия кредит. В случай че можете да си го позволите, заплатете цялата сума, с което ще спестите пари за така нужните ви подаръци.

В случай че обмисляте да изтеглите бърз кредит – внимавайте. Попитайте колко ще трябва да върнете, какви са вноските и какво се случва, в случай че не можете да платите едва или повече вноски.

Статистиката на централната ни банка сочи, че само за 48 месеца необслужените кредити в сектора на бързите заеми нарастват от 11% към 30 септември 2009 г. на 15.96 и 18.63 на сто за следващите две години и 23.77 на сто към 30 септември 2012 г. Към края на третото тримесечие на 2013 г. показателят бележи нова рекордна стойност – 31.23%, като едва за втори път прехвърля 30% (след 31 март 2013 г.).